Užasni prizori

Najveći požar u istoriji Teksasa: Еvakuisan cijeli grad

  • Izvor: Agencije/AP
  • 04.03.2024. 15:13

Snažni vjetrovi na sjeveru američke savezne države Teksas dodatno su razbuktali šumske požare i doveli do evakuacije grada Panhendla.

Požari se šire uprkos naporima vatrogasne avijacije da hemijskim sredstvima za usporavanje širenja vatre zaustave najveću vatrenu stihiju u istoriji ove države.

U nedjelju popodne, požar nazvan “Smoukhaus krik” bio je 15 odsto suzbijen, a dva druga požara su suzbijena najmanje 60 odsto.

Lokalne vlasti nisu saopštile šta je izazvalo požar, ali su jak vjetar, suva trava i neuobičajeno toplo vrijeme pogodovali širenju vatrene stihije.

U više požara na ugroženom području Teksasa uništeno je više od 4.900 kvadratnih kilometara zemljišta u ruralnim oblastima koje okružuju Amarilo.

Najveći požar “Smoukhaus krik”, zahvatio je skoro 4.400 kvadratnih kilometara i proširio se i na susjednu državu Oklahoma.

Američki sekretar za unutrašnju bezbjednost Alehandro Majorkas izjavio je u nedjelju da je savezna vlada izdvojila sredstva, opremu i osoblje za pomoć u borbi protiv požara, ali je i upozorio da bi moglo doći do ekstremnijih vremenskih uslova.

– Izgorjelo je više od milion hektara i to tokom zimskog preioda. Ovo je najveći požar u istoriji Teksasa. Mi, kao država, ali i cijeli svijet, moramo da budemo spremni za sve veće efekte ekstremnih vremenskih uslova izazvanih klimatskim promjenama. To je izuzetan fenomen koji će se manifestovati u danima koji dolaze, ali za to moramo da se pripremimo već sada – rekao je Majorkas za CNN.



Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?

  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:45 Serija: Ko te šiša (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Еl Čapo (16+)

    *Serija: Еl Čapo (16+)