Berlin

Njemački poljoprivrednici nastavljaju proteste: Traktorima do kancelarije Šolca

  • 20.01.2024. 16:38

Njemački poljoprivrednici danas održavaju nove proteste u Berlinu, a na protestima bi moglo da učestvuje čak 10.000 ljudi, koliko ih se ranije registrovalo da će učestvovati u današnjim akcijama, piše "Berliner morgenpost".

Parola demonstranata glasi "Zaustavimo nepravdu i glad – ojačajmo prava farmera po cijelom svijetu", a demonstranti planiraju da se traktorima provozaju po gradu i marš završe kod kancelarije njemačkog kancelara Olafa Šolca, prenosi ruska redakcija RT.

TASS prenosi su poljoprivrednici njemačkom ministru poljoprivrede jutros predali protestnu notu i da je na ulicama trenutno nekoliko hiljada ljudi.

Dopisnik ovog medija javlja da se na ulicama čuju parole "Dobroj hrani potrebna je budućnost – za seosku i organsku poljoprivredu, bez GMO!" i "Umorni smo od agroindustrijskog kompleksa!" i niz drugih.

Protesti su počeli oko 12 časova po srednjoevropskom vremenu.

Pojedini učesnici protesta obučeni su kao pčele ili krave i drže zastave ekoloških organizacija, a cijeli događaj ispraćen je glasnim bubnjevima i muzikom gajdi.

Nekoliko metara od ovih aktivista nalaze se traktori i kombiji, kojih je ujutru stiglo oko 40-50. Na natpisima koji oni nose, između ostalog, piše i "Seljaci su bitniji od korporativnih interesa!", javlja dopisnik TASS.

Prošli protesti poljoprivrednika, podsjetimo, održani su 15. januara, kada je prisustvovalo 10.000 ljudi.

Predsjednik njemačkog udruženja poljoprivrednika rekao je tom prilikom da skupovi neće prestati sve dok vlasti ne odustanu od namjere da povećaju poreze. Poljoprivrednici su pripretili i novim velikim protestima 22. januara, ukoliko vlasti ne ispune njihove zahtjeve. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:00 Serija: Nasljednici (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 22:00 Film

    ''''Film

  • 00:10 Noćni program

    Noćni program