"Militarizacija Arktika"

Norveška vojska: NATO treba da se sprema za rat sa Rusijom na krajnjem sjeveru

  • 18.04.2024. 15:05

Zemlje NATO treba "pouzdano da odvrate" Rusiju od napada na Alijansu na krajnjem sjeveru i treba da ulažu dovoljno sredstava u odbranu, izjavio je komandant Oružanih snaga Norveške, general Еjrik Kristofersen za "Velt".

General tvrdi da se Rusija već dugi niz godina naoružava na Arktiku, da otvara nove vojne baze i obnavlja stare.

"Generalno, govorim o militarizaciji Arktika", rekao je Kristofersen.

Slovački premijer: Donbas i Krim ostaće zauvijek dio Rusije!

Slovački premijer: Donbas i Krim ostaće zauvijek dio Rusije!

Upitan da li NATO treba da se sprema za vojni sukob na krajnjem sjeveru, general je rekao da su to "oduvijek radili".

"Stupio sam u službu u norvešku vojsku 1988. godine. Od tada je moj posao kao vojnika bio da se pripremim za mogući sukob. Sve se svodi na to da se Rusija pouzdano odvrati od napada", rekao je Kristofersen.

Po njegovom mišljenju, ako Moskva stekne utisak da je Zapad slab, "Rusi će pokušati to da iskoriste".

Norveška je 2022. godine potpisala sporazum o saradnji u oblasti odbrane sa SAD. Kako je objasnio general, to omogućava Amerikancima da investiraju u norveški odbrambeni sektor, kao i da koriste baze u zemlji za skladištenje oružja i municije.

Zelenski: Nemamo šanse protiv Rusije bez pomoći Zapada

Zelenski: Nemamo šanse protiv Rusije bez pomoći Zapada

Kristofersen je istakao da Norveška ne planira da raspoređuje vojnike NATO na svojoj teritoriji. Takođe je dodao da se ne razgovara o pitanju razmještanja američkog nuklearnog oružja u Norveškoj.

Podsjećamo, predsjednik Vladimir Putin rekao je da su razvoj i unapređenje Arktika prioritet za Rusiju. Prema njegovim riječima, taj region je važan za odbranu, logistiku i energetiku. Šef države je 2022. godine naložio da se modernizuju vojni gradovi na Arktiku i baza flote.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.

  • 17:50 Еmisija: Na ivici terena (R)

    Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 18:20 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

    ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.