Argentina

Obećao da će "spaliti" Centralnu banku, pa pobijedio na izborima

  • 20.11.2023. 08:01

Prema preliminarnim rezultatima predsjedničkih izbora u Argentini, kandidat krajnje desnice Havijer Milei pobijedio je u drugom izbornom krugu.

Preliminarni rezultati, na osnovu skoro 90 odsto prebrojanih glasova, pokazuju da je Milei osvojio skoro 56 odsto glasova, dok je njegov protivkandidat, doskorašnji ministar ekonomije Serđo Masa osvojio 44 odsto glasova, prenosi TASS.

Milei je u govoru pred pristalicama u Buenos Ajresu poručio da od "danas počinje rekonstrukcija Argentine".

"Isus nije plaćao porez, papa je komunista": Ko je kontroverzni potencijalni predsjednik Argentine?

"Argentina je u kritičnoj situaciji. Zemlji su potrebne radikalne promjene. Nema mjesta postepenosti, neodlučnosti, niti za polovične mjere. Danas počinje kraj propadanja Argentine. Modelu dekadencije je došao kraj. Nema povratka", poručio je Milei koji je tokom kampanje obećavao da će ugasiti Centralnu banke Argentine.

Prema njegovim riječima, Argentina će sa njim ići "putem slobode" kako bi "ponovo postala svjetska sila". 

"Onima koji nas posmatraju želim da kažem da će Argentina ponovo zauzeti mjesto u svijetu koje nije trebalo da izgubi. Posvećeni smo demokratiji, slobodnoj trgovini i miru. Radićemo rame uz rame sa svim zemljama slobodnog svijeta", istakao je.

Novoizabranom predsjedniku Argentine pobjedu je čestitao aktuelni argentinski predsjednik Alberto Fernandes. Bivši američki predsjednik Donald Tramp čestitao je Mileu, rekavši da će on "učiniti Argentinu ponovo velikom".

Rekao da će

Rekao da će "spaliti" Centralnu banku: Ko je čovjek koji bi mogao doći na čelo Argentine?

U nedjelju je u Argentini održan drugi krug predsjedničkih izbora. Izborna komisija saopštila je da je izlaznost bila 76 odsto.

U prvom krugu Masa je osvojio 36,7 odsto glasova, a Milei 30 odsto glasova.

Pratite nas i putem Vibera