Vašington

Objavljene fotografije droge pronađene u Bijeloj kući

  • Izvor: Nova.rs
  • 13.11.2023. 22:42

Fotografije kokaina pronađenog u ormariću za telefon u Bijeloj kući predsjednika Džozefa Bajdena ovog ljeta, predstavljene su javnosti po prvi put, prenosi "Dejli mejl".

Na slikama se vidi vrećica sa bijelim prahom koja je pronađena u ormariću koji se koristi za skladištenje ličnih stvari u blizini zapadnog ulaza u Bijelu kuću.

Kokain je pronađen u nedjelju, 2. jula, dok je porodica Bajden – uključujući Bajdenovog sina Hantera – provodila vikend u Kemp Dejvidu uoči praznika četvrtog jula.

Otkriće je podstaklo evakuaciju Zapadnog krila i zatvaranja ulica oko Bijele kuće, a zatim je pokrenulo 11-dnevnu istragu nakon što je supstanca identifikovana kao nedozvoljena droga, prenosi "Dejli mejl".


Dodik poručio Bećiroviću: Krelac, skini se sa Srpske, predstavljaj svoju jednu trećinu

Dodik poručio Bećiroviću: Krelac, skini se sa Srpske, predstavljaj svoju jednu trećinu

Dokumenti do kojih je došao "Dejli mejl" takođe pokazuju da je zamjenik direktora FBI bio uključen u istragu, koja je ovog ljeta naškodila Bajdenovoj administraciji zbog skandala koji je izbio.

Tajna služba je zatvorila istragu za manje od dvije nedjelje zbog "nedostatka dokaza".

Spisak osumnjičenih je sužen na 500, ali bezbjednosni snimci nisu mogli da utvrde vlasnika.

Nejasno je da li su tokom kratke istrage ispitani neki osumnjičeni.

Takođe nije bilo upotrebljivih otisaka prstiju ili drugih DNK dokaza na torbi sa rajsferšlusom u kojoj je bilo manje od jednog grama droge.

Droga je poslata u FBI laboratoriju u Kvantiku na ovu analizu, pokazuju dokumenti.

Tajna služba je saopštila da je kokain poslat na "uništenje“ 14. jula, dan nakon što je istraga okončana.

Prvi izvještaji o incidentu rekli su da je kokain otkriven u biblioteci Bijele kuće, zatim u predvorju Zapadnog krila i na kraju kod ulaza u Vest Еksluziv.

Prvi odgovor sekretara za štampu Bijele kuće Karine Žan-Pjer na pitanja o tome da li kokain može da pripada Bajdenu, završio se tako što je istakla da porodica nije kod kuće.


Snimak genijalnog gavrana zapalio mreže: Kakva inteligencija

Snimak genijalnog gavrana zapalio mreže: Kakva inteligencija

Zatim se obrušila na novinara koji je pitao – pet dana nakon otkrića – da li može da kaže "jednom zauvijek“ da torba ne pripada članu porodice Bajden.

"Znate, došlo je do neodgovornog izvještavanja o porodici i zato moram da to kažem ovdje“, rekla je sekretar za štampu.

"Bila sam jasna prije dva dana… porodica Bajden nije bila ovdje, nisu bili ovdje, bili su u Kemp Dejvidu“, nastavila je ona.

Pitanja su postavljena jer je Hanter Bajden napisao čitave memoare o svojoj borbi sa zloupotrebom droga i alkohola, koji su uključivali opise teške upotrebe kokaina.

Prva kćerka Еšli Bajden takođe se borila sa upotrebom droga i bila je u ustanovi za rehabilitaciju.

U danima nakon otkrića, savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan sugerisao je da je građevinski radnik mogao da unese kokain, jer je pronađen u blizini sobe za situacije, koja se u to vrijeme renovirala.

Pratite nas i putem Vibera