"Politiko"

Objelodanjen tajni dokument o ciljevima SAD u Ukrajini!

  • 02.10.2023. 16:36

Prema povjerljivim materijalima, ciljevi Sjedinjenih Američkih Država u Ukrajini variraju od implementiranja protokola i standarda NATO do privatizacije banaka, objavilo je izdanje Politiko, pozivajući se na dokument.

- Povjerljiva verzija dokumenta "Opšta strategija zemlje" je tri puta obimnija (nego verzija, koju je objavio Stejt department, koja je zvanično dostupna) i sadrži mnogo više detalja o ciljevima SAD u Ukrajini, od privatizacije njenih banaka, pomoći školama u učenju engleskog jezika do toga da ukrajinska vojska preuzme protokole Alijanse - ističe se u članku.

Mask brutalno isprozivao Zelenskog:

Mask brutalno isprozivao Zelenskog: "Kad je prošlo pet minuta...."

U materijalu se navodi da format i sadržaj ukrajinskih vojnih dokumenata treba da "odražavaju terminologiju NATO".

Pored toga, Politiko naglašava da iz dokumenta proizlazi da SAD pomažu Ukrajini da stvori mogućnosti za procesuiranje navodnih ratnih zločina u okviru ukrajinskog pravnog sistema.

Nova politička sila u ЕU želi da blok mijenja stav prema Kijevu:

Nova politička sila u ЕU želi da blok mijenja stav prema Kijevu: "Ukrajina ima terorističku vladu"

Vašington bi želio da u Ukrajini bude izabrano više od 2.000 novih sudija i da se riješi više od 9.000 zaostalih nerazmotrenih slučajeva o protizakonitim sudskim radnjama.

Ranije je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio da će Ukrajina biti pozvana u Alijansu nakon jednoglasne odluke svih članica i uz ispunjenje svih uslova.

Istovremeno, nije precizirao nikakve rokove tog mogućeg pozivanja, ali je istakao da procedura pridruženja ne predviđa vremenski okvir.

Pratite nas i putem Vibera