Piše Si-Еn-Еn

Odvajaju od sopstvenih usta: Kako američka vojska, mimo Kongresa, finansira Zelenskog

  • 21.02.2024. 12:34

Zbog neizvjesne sudbine novog paketa pomoći za Ukrajinu u Kongresu, američka vojska je prinuđena da kijevsku ratnu mašineriju "podmazuje" stotinama miliona dolara iz sopstvenog džepa. Vojni zvaničnici tako, piše Si-Еn-Еn, sve više brinu da će, kako bi nastavili da finansiraju režim Vladimira Zelenskog, sredstva morati da počnu da povlače iz drugih ključnih projekata.

Si-Еn-Еn navodi da je od oktobra 2023. godine američka vojska potrošila više od 430 miliona dolara na različite operacije, uključujući obuku ukrajinskih trupa, transport opreme i raspoređivanje američkih trupa u Еvropi.

Ceh za ratne napore Kijeva, plaćan je do sad novcem izvučenim iz kase Komande kopnene vojske za Еvropu i Afriku.

Ako Kongres ne odobri budžet za 2024. i ako ne bude ni dodatnog finansiranja posebno za Kijev, Komandi će ostati oko tri milijarde dolara ne samo za operacije vezane za podršku Ukrajini, već i za druge operacije širom Еvrope i Afrike, prenosi RT.

Vojni zvaničnici kažu da će morati da počnu da donose teške odluke i da preusmjeravaju novac iz "manje" kritičnih projekata, kao što su preko potrebna izgradnja kasarni ili podsticaji za regrutaciju usred rekordno malog interesovanja za angažovanje u vojsci.

Ako se te pare ne isisaju sa drugih mjesta, budžet ovog dijela vojske potpuno bi se istopio već do kraja maja.

"Ukoliko ne dobijemo osnovni budžet i ako ne dobijemo dopunski paket za Ukrajinu, ako se vlada zatvori i ne dobijemo ništa drugo i ništa se ne promijeni, finansije za operacije nam nestaju u maju", navodi jedan vojni zvaničnik.

Operacije koje je neophodno plaćati između ostalog su i vježbe obuke vojnih snaga u Africi i Еvropi, a ako se svi ne ugovori ne bi ispoštovali na vrijeme, vojska bi morala da plaća i penale.

"Prestali bismo da postojimo kada se ova sredstva ne bi izdvajala sa drugih mjesta u okviru budžeta vojske", kaže ovaj zvaničnik za Si-Еn-Еn.

Dok je američko finansiranje Ukrajine trenutno u zastoju, nastavlja se obuka ukrajinskih trupa. Pukovnik Martin O'Donel, portparol američke vojske za Еvropu i Afriku, kaže za Si-Еn-Еn da SAD obučavaju otprilike 1.500 Ukrajinaca na poligonu u Njemačkoj. Sjedinjene Američke Države takođe nastavljaju obuku ukrajinskih pilota za borbene avione F-16 u bazi Nacionalne garde Moris Еr. u Arizoni.

Pored obuke, Ukrajincima i dalje stiže oprema iz američkih zaliha u okviru prethodnih paketa predsjedničkih ovlašćenja za povlačenje sredstava (PDA) i iz kontingenta oružja i opreme koja je kupljena u okviru Inicijative za pomoć u bezbjednosti Ukrajine (USAI).

Pratite nas i putem Vibera