Napad na "Sjeverni tok"

Oštra reakcija Kremlja: Alarmantno pisanje "Vašington posta"

  • 13.11.2023. 12:44

Pisanje lista "Vašington post" da je ukrajinski oficir koordinisao napad na ruski gasovod "Sjeverni tok" posebno je alarmantno imajući u vidu da ukrajinski predsjednik nije bio upoznat sa tim, saopštio je ruski Kremlj.

"Tragovi Ukrajine u ovoj sabotaži, ovom terorističkom napadu sve su vidljiviji, pojavljuju se u medijima i istragama", rekao je Peskov novinarima.

Nebenzja: SAD uništile Sjeverni tok kako bi zadržale uticaj u Еvropi

Nebenzja: SAD uništile Sjeverni tok kako bi zadržale uticaj u Еvropi

Peskov je naveo da je činjenica da Zelenski možda nije bio upućen u ove postupke svojih potčinjenih iz službi bezbjednosti veoma alarmantan signal ne samo za Rusiju, već i zemlje kolektivnog Zapada.

"Ako Kijev više ne kontroliše situacije u svojoj zemlji, onda je to alarmantno i treba se uzeti u obzir", dodao je Peskov.

"Vašington post" objavio je da je Roman Červinski, viši ukrajinski vojni oficir sa dubokim vezama sa obavještajnom službom Ukrajine, bio koordinator napada i poziva se na neimenovana lica upoznata sa situacijom koja su rekla da Vladimir Zelenski nije bio upoznat sa situacijom.

Červinski je primao naredbe od visokorangiranih ukrajinskih zvaničnika koji su podnosili izvještaj glavnokomandujućem ukrajinskih snaga Valeriju Zalužnjom.

Portparol ukrajinske vojske rekao je Rojtersu da on nema informacije o tome.

Niko nije preuzeo odgovornost za eksplozije u septembru 2022. godine, kod danskog ostrva Bornholm kada su pukla tri kraka sistema kojim se isporučuje ruski gas u Еvropu.

Neki američki i evropski zvaničnici odmah su nakon incidenta bez ikakvih dokaza optužili Rusiju da je uništila svoje vlastite gasovode, što je ruski predsjednik Vladimir Putin opisao kao idiotizam.

Rusija je saopštila da je Zapad odgovoran za eksplozije, posebno SAD i Velika Britanija, što su te zemlje odbacile.

"Njujork tajms" i "Vašington post" objavili su da je Ukrajina odgovorna za sabotažu.

Novinar Sejmor Herš rekao je da su ronioci američke mornarice uništili gasovod.

Nebenzja: SAD uništile Sjeverni tok kako bi zadržale uticaj u Еvropi

Nebenzja: SAD uništile Sjeverni tok kako bi zadržale uticaj u Еvropi

Herš je u tekstu pod naslovom "Kako je Amerika uništila gasovod `Sjeverni tok`" rekao da je plan skovan 2021. godine na najvišem nivou u SAD.

Bijela kuća odbacila je tu teoriju kao lažnu i potpunu izmišljotinu.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.