"Ključa" na sjeveru!

Ovo bi moglo biti novo žarište: Rusija na nogama nakon ponude Poljske!

  • Izvor: Jutarnji.hr
  • 01.12.2023. 15:36

Svaku odluku Finske da dopusti "koncentraciju" snaga na granici s Rusijom - dugu 1340 kilometara - Moskva bi smatrala prijetnjom, poručio je Kremlj, nakon što je Poljska ponudila slanje svojih vojnih savjetnika da pomognu Helsinkiju u kontroli potpuno zatvorene granice.

Državni sekretar i šef poljske Kancelarije za nacionalnu bezbjednost, Jacek Ševjera, naveo je u objavi na društvenoj mreži X, nekadašnjem Tviteru, da će Poljska poslati vojne savjetnike svojoj novoj NATO saveznici Finskoj, kao odgovor na "službeni zahtjev za savezničkom podrškom u suočavanju s hibridnim napad na finsku granicu".

I Poljaci shvataju:

I Poljaci shvataju: "Zelenski da izađe iz bunkera i otrijezni se"

"Tim vojnih savjetnika podijeliće svoje znanje na licu mjesta o bezbjednosti granica, takođe i u operativnom smislu", rekao je, kako prenosi agencija Rojters.

To bi, kako navodi američki Institut za proučavanje rata, bio odgovor na stalne pokušaje Rusije da vještački stvori migrantsku krizu na finsko-ruskoj granici, kao dio poznate ruske taktike hibridnog ratovanja koja ima za cilj destabilizaciju NATO i ЕU, zbog čega je Finska sada privremeno zatvorila cijelu granicu sa susjednom zemljom.

Finska je tokom mjeseca zatvorila sedam od osam svojih putnih prelaza s Rusijom, a Helsinki je u utorak objavio da će zatvoriti i posljednji otvoreni granični prelaz u finskoj arktičkoj regiji sa 30. novembrom najmanje do 13. decembra, odnosno dvije nedjelje, nakon što je Moskva, kako navodi ovaj institut, vještački stvorila migrantsku krizu na finskoj granici, koja je počela eskalirati sredinom mjeseca.

Tada je na granici krenuo neuobičajeno velik protok tražitelja azila, za što Helsinki takođe smatra da predstavlja hibridni napad koji je organizovala Moskva, što Kremlj poriče. Finci smatraju da ruska obavještajna služba FSB kontroliše kome će biti dopušten ulazak u graničnu zonu.

Ruski izvori, uključujući portparola Kremlja Dmitrija Peskova i istaknutog vojnog blogera povezanog s Kremljom, negativno su reagovali na objavu poljskog zvaničnika, rekavši da je "pretjerana" i da ima za cilj da pripremi Finsku za sukob s Rusijom na Arktiku.

Orban: Rusija neće izgubiti, ЕU mora da smisli

Orban: Rusija neće izgubiti, ЕU mora da smisli "plan B"

"Ovo je apsolutno suvišna mjera za osiguranje bezbjednosti granice jer tamo nema prijetnje", rekao je Peskov.

"Finci moraju biti jasno svjesni da će to predstavljati prijetnju za nas - povećanje koncentracije vojnih jedinica na našim granicama", dodao je. Svako planirano raspoređivanje bilo bi ničim izazvano i neopravdano, poručio je Peskov.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova još ranije je poručila da će Rusija "naravno" odgovoriti ako Finska zatvori sve granične prelaze između dvije zemlje, ali nije precizirala koji bi to odgovor Moskve mogao biti.

Finska je saopštila kako nije upoznata s poljskom ponudom. Finska granična straža i ministarstvo unutrašnjih poslova poručili su da nisu upoznati s bilo kakvim planom dovođenja poljskih vojnih savjetnika na istočnu granicu Finske. Ministarstvo spoljnih poslova i odbrane te obrambene snage Finske nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar, navodi Rojters.

Rusija uložila protest Finskoj

Rusija uložila protest Finskoj

Iako je poljski zvaničnik, kako navodi institut, izjavio da je tokom službene posete Poljskoj finski predsjednik Sauli Ninisto zatražio "savezničku podršku" protiv hibridnog ruskog napada na finsku granicu, Ninistova kancelarija u izjavi za Rojters navela je da je Ninisto razgovarao sa svojim poljskim kolegom Dudom prošle nedjelje u Varšavi, ali da nisu razgovarali o vojnoj saradnji na finskoj granici s Rusijom.

Finska je izazvala bijes u Kremlju ranije ove godine, kada se pridružila NATO-u, okončavši tako decenije dugo vojnog nesvrstavanja.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.