Bajden naredio

Pentagon pokrenuo napade u Siriji, Vašington poručuje: "Ovo je samoodbrana"

  • Izvor: RT Balkan
  • 27.10.2023. 07:09

Američke snage su pokrenule višestruke vazdušne napade na vojne objekte u Siriji, saopštio je Pentagon, tvrdeći da je operacija odgovor na nedavne napade naoružanih grupa na nelegalne američke položaje koje je izvela naoružana grupa navodno povezana sa Iranom.

Ministar odbrane Lojd Ostin je rekao da su u pitanju potezi samoodbrane, te da ih je naredio američki predsjednik Džozef Bajden.

Pogođena su dva objekta u istočnoj Siriji koje koristi Iranska revolucionarna garda i njoj bliske grupe, ali je Ostin naglasio da oni nisu povezani sa trenutnim borbama Izraela i Palestinaca.

"Ovi usko prilagođeni udari u samoodbrani imali su za cilj isključivo zaštitu u odbrani američkog osoblja u Iraku i Siriji", naveo je Ostin u saopštenju, dodajući da je misija "odvojena i različita" od događaja u Gazi.

Šef Pentagona je potom izjavio da Vašington "ne teži sukobu", ali da će odgovoriti na "napade na američke snage koje podržava Iran", obećavajući da će preduzeti dalje neophodne mjere da zaštiti Amerikance.

Do 1.000 američkih vojnika je trenutno raspoređeno u Siriji, zauzimajući ključna naftna polja i prelaze na reci Еufrat uz podršku milicije koju predvode Kurdi. Vlada u Damasku je više puta protestovala jer njihovo prisustvo krši međunarodno pravo.

Saopštenje Ostina je usledilo samo nekoliko sati nakon što je američka vojska saopštila da će rasporediti još 900 vojnika negde na Bliskom istoku kako bi ojačala svoje "sposobnosti zaštite snaga".

Pentagon je potvrdio još najmanje tri pokušaja dronova i raketnih napada na američke baze širom Iraka i Sirije, nakon serije napada posljednjih nedjelja. Nedavno su američke snage bile gađane u Iraku, ali prema rečima zvaničnika, napad nije uspio. Od 17. oktobra, američke trupe su gađane ukupno 16 puta, navodi Centralna komanda SAD.

Vašington je takođe poslao pomorsku flotu na Bliski istok usred rastućih regionalnih tenzija zbog najnovijeg rasplamsavanja u Gazi, uključujući dve udarne grupe nosača aviona i jedan amfibijski jurišni brod sa 2.000 marinaca i mornara.

Zvaničnici su rekli da raspoređivanje ima za cilj da odvrati Teheran i grupe milicija od učešća u borbama ili potpirivanja šireg rata, a Ostin je insistirao da udari u Siriji nisu označili "promjenu u našem pristupu sukobu između Izraela i Hamasa" .


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: