Arakanska armija

Pobunjenici zauzeli važan grad, zahuktava se situacija u Mjanmaru

  • Izvor: B92
  • 15.01.2024. 18:07

Arakanska armija, jedna od najmoćnijih pobunjeničkih oružanih grupa u Mjanmaru, saopštila je da je preuzela kontrolu nad strateški važnim gradom Paletvom.

Taj grad se nalazi blizu granice sa Indijom i Bangladešom.

Vojna hunta nije saopštila nikakav komentar u vezi s tih događajima.

Arakanska armija je zajedno sa Armijom Mjanmarske nacionalne demokratske alijanse i Nacionalno-oslobodilačkom vojskom Tang članica saveza oružanih etničkih grupa poznatih pod imenom Alijansa tri bratstva.

Oni su nedavno osvojili stratešku teritoriju na sjeveroistoku zemlje nakon pokretanja koordinisane ofanzive 27. oktobra u sjevernoj državi Šan, duž granice sa Kinom.


Supruzi prijetio Gradačcom: ”Hoću da te j... kučko, silovaću te po treći put”

Supruzi prijetio Gradačcom: ”Hoću da te j... kučko, silovaću te po treći put”

Ta ofanziva je postala najveći izazov hunti u Mjanmaru, od kada je preuzela vlast državnim udarom zbacivši demokratski izabranu vladu Aung San Su Ći u februaru 2021. godine.

Arakanska vojska je dobro obučeno i dobro naoružano vojno krilo pokreta etničke manjine Rakajn, koje traži autonomiju od centralne vlade Mjanmara.

Rakajn je mjesto gdje je brutalna vojna operacija protiv pobunjenika 2017. godine natjerala oko 740.000 pripadnika muslimanske manjine Rohindža da pobjegnu preko granice u Bangladeš. Rakajn je takođe poznat po svom starijem imenu Arakan.

Arakanska armija je saopštila u nedjelju kasno uveče da je preuzela potpunu kontrolu nad gradom Paletva. Oni su takođe objavili fotografije svojih gerilaca ispred opštinske uprave, kancelarije šefa policije, vatrogasne službe i opštinske kancelarije.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: