Rusija

Pravoslavna gimnazija u centru Moskve: Već tri decenije na najbolji mogući način obrazuje nova pokoljenja

  • Izvor: ATV
  • 22.12.2023. 20:01

Samo srce Moskve, dvorište ženskog manastira Marte i Marije i pravoslavna Jelizavetinska gimnazija. Čini se da nema ljepšeg mjesta za školu koja se već tri decenije trudi da na najbolji mogući način obrazuje nova pokoljenja – brinući se za njihovu duhovnost i klasična znanja.

U školi smo se našli u najboljem trenutku – trenutku održavanja liturgije. Njoj prisustvuju svi, i đaci i nastavnici. 

Gimnaziju smo posjetili i u najljepše doba godine. Ušuškana u gomilama snijega i skrivena od ulične buke. Učionice i hodnici puni su šarenila i graje, tokom odmora.

Na časovima, ipak, vlada disciplina. Red znaju i najmlađi.

"Omiljeni predmet mi je matematika. Najviše mi se još sviđaju nastavnici, moji drugari i časovi", kaže Alisa (8).

"Sviđaju mi se nastavnici, što imam mnogo drugara, mogu da se upoznam sa njima i što su velike učionice. - Koji je tvoj omiljeni predmet? Ruski jezik, kaže Marija (8).

"Sviđaju mi se svečanosti, jer na kraju svake četiri godine dobijamo nagrade. Sviđa mi se kada pravimo neke praznike, kao što je pijaca", rekla je Vasilisa (8).

A odličan primjer su im najstariji. Koliko su razboriti i puni znanja i ciljeva, uvjerili smo se i sami.

"Ja sam ljubitelj humanističkih disciplina. Moje najomiljenije nauke su istorija i književnost, sviđa mi se i engleski jezik i nauke opšteg znanja. Takođe, postoji veliki interes što se tiče fizike, hemije. Zanimljivo je da ti postaješ bukvalno dio sistema i jako, jako te zanima bilo koja tema koju ti predaju. Veoma se ponosim našim nastavnicima", priča Danil (17).

Učenici se upisuju u školu sa 6 godina, a završavaju kada napune 18. Cilj pravoslavne gimnazije je bio spojiti savremene prilike, pravoslavlje i aristokratsku ljepotu, napraviti takvu školu gdje bi svima bilo dobro, i onima koji  podučavaju i onima koji uče.

"Drugi zadatak je bio da škola bude pravoslavna, jer je to ranije bilo nemoguće. Mi smo 70 godina živjeli u gladi ateizma. A treći zadatak je bio ispuniti sve estetikom i ljepotom. Jer, mislim da je spoljašnjost odraz unutrašnjeg i nemoguće je odgajati dijete u hladnoj atmosferi betonskih zidova", objašnjava Ina Carjova, zamjenik direktora Jelizavetinske gimnazije u Moskvi.

A Jelizavetinska gimnazija je zaista daleko od surovih betonskih zidova. Zdanje škole je iz 19. vijeka i nalazi se u kompleksu koji simbolizuje duhovnost i aristokratiju carske porodice Romanov. Manastir Svete Marte i Marije je spomenik kulture, živopisali su ga najbolji ikonopisci i umjetnici toga doba.

Pratite nas i putem Vibera

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

    ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

  • 20:30 Film

    '' Film

  • 22:00 Serija: Nasljednici (12+)

    'Serija: Nasljednici (12+)

  • 23:00 Serija: Red Rok (16+) (R)

    Serija: Red Rok (16+) (R)