"Aurus“

Putin poklonio Kim Džong Unu ruski luksuzni automobil

  • Izvor: RTS
  • 20.02.2024. 16:37

Ruski predsjednik Vladimir Putin poklonio je automobil svom sjevernokorejskom kolegi Kim Džong Unu, prenose ruski državni mediji, a Si-Еn-Еn navodi da je to još jedan znak zbližavanja dvije zemlje.

Automobil namijenjen Kimovoj ličnoj upotrebi ruska delegacija dopremila je još u nedjelju, piše agencija KCNA. Portparol Kremlja Dimitrij Peskov rekao je za agenciju Tas da se radi o automobilu "aurus“, luksuzne linije vozila namijenjenih ruskim državnicima.

Kimova sestra i visoki zvaničnik Pjongjanga Kim Jo Džong zahvalila se Putinu u bratovljevo ime i rekla da "poklon služi kao jasan znak specijalnih ličnih odnosa lidera Sjeverne Koreje i Rusije“.

Zabio se u policijsko vozilo, pa pokušao pobjeći, ubrzo uhapšen

Zabio se u policijsko vozilo, pa pokušao pobjeći, ubrzo uhapšen

Dva šefa država susrela su se lično prošlog septembra, kada je Kim posjetio ruski Daleki istok kako bi obišao neke od njegovih ključnih civilnih i vojnih objekata. Putin ga je pratio na kosmodromu Vostočni i pokazao dva državna automobila ruske proizvodnje u to vrijeme.

Centralni naučno-istraživački institut za automobile i automobilske motore, skraćeno NAMI, pokrenuo je "Aurus Motors“ 2018. godine, kada su ovi luksuzni automobili debitovali u inostranstvu kao dio Putinove kolone tokom posjete Helsinkiju.

Otkrivena nova vrsta džinovske anakonde, naučnici zapanjeni

Otkrivena nova vrsta džinovske anakonde, naučnici zapanjeni

Iako je prvobitno zamišljen kao vozila za državne zvaničnike, "aurus“ je u maju 2021. lansirao svoj prvi civilni model, "senat“. Prošle godine je pokrenuta proizvodnja u Ujedinjenim Arapskim Еmiratima.

Američki obavještajni zvaničnici su sve zabrinutiji oko dugoročnih implikacija zbog onoga što se čini da je novi nivo strateškog partnerstva između Sjeverne Koreje i Rusije.

Pratite nas i putem Vibera