Ne mogu se sakriti

Ruski "kinžali" moćniji od "patriota": Uništen još jedan američki PVO sistem!

  • 15.12.2023. 16:28

Ruske snage uništile su još jedan "patriot" sistem američke proizvodnje prilikom njegovog transporta kroz Ukrajinu. Ovaj put, "patriot" je uništen na granici Kijevske i Žitomirske oblasti Ukrajine, koje su pod kontrolom Kijeva, piše portal "Vojni pregled".

Uništenje "patriota" potvrdio je i vojni dopisnik Jurij Podoljaka, koji je na Telegramu napisao da su ruski vojnici "kao dokaz da je rusko oružje bolje od američkog, uz pomoć tri 'kinžala' (hiperzvučnog raketnog kompleksa)" uništili još jedan "patriot" sistem i sve to dok je predsjednik Rusije Vladimir Putin držao godišnju konferenciju. 

Pitanje ATV-a predsjedniku Rusije prenijeli brojni svjetski mediji - RT stiže u Srpsku

Pitanje ATV-a predsjedniku Rusije prenijeli brojni svjetski mediji - RT stiže u Srpsku

Kao rezultat napada, uništeno je nekoliko lansera, jedna radiolokaciona stanica i komandno vozilo koji su pripadali sistemu "patriot", zajedno sa nekoliko desetina raketa vrednih više miliona dolara, piše "Vojni pregled", a prenosi RT. 

Ovo nije prvi put da su ruske snage uništile ove sisteme. U junu, na primjer, predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je uništeno pet ovakvih sistema u blizini Kijeva i dodao da samim tim za Moskvu nije problem da uništi bilo koju zgradu u Kijevu, ukoliko bi to htjela. 

Ukrajinska strana za sada nije zvanično potvrdila jučerašnje uništenje "patriota", ali je predstavnik vazdušnih snaga ukrajinske vojske izjavio da su ukrajinski PVO sistemi, navodno, "oborili" jednu raketu "kinžal". On je, takođe, dodao da ukrajinska vojska neće govoriti o tome da li su i šta Rusi pogodili "kinžalima", jer ne žele da odaju informacije neprijatelju.

Njemački general: Rusija bi mogla napasti Njemačku

Njemački general: Rusija bi mogla napasti Njemačku

Ipak, ako "kinžal" i jeste uništen, onda je to učinjeno prilikom napada na "patriot", prilikom kojeg su Rusi i uništili ovaj PVO sistem, zaključuje "Vojni pregled", dok ukrajinski portal "Strana.ua" potvrđuje da je ruska vojska juče tokom dana primjenila "kinžale" i to "prvi put za mnogo vremena".

Podsjetimo, Njemačka je nedavno saopštila da je predala Oružanim snagama Ukrajine drugi sistem "patriot" američke proizvodnje, nakon čega je Berlin od Vašingtona zatražio da mu se nadomjesti ovaj PVO sistem novim zenitnim raketnim kompleksima.

"Patriot" sistemi danas se smatraju za jedan od najnaprednijih američkih PVO sistema, raspoređeni su širom svijeta, a jedan takav sistem košta više od milijardu dolara, pokazuju podaci Centra za strateške i međunarodne studije. Zbog svojih specifikacija, preporuka je bila da se drže daleko od linije fronta, što je Kijev i učinio.

Ukrajinska tvrđava pred padom - Zastava Rusije podignuta u Marjinki!

Ukrajinska tvrđava pred padom - Zastava Rusije podignuta u Marjinki!

Ipak, kako se pokazalo, američki PVO sistemi nisu neuništivi za ruske snage, gdje god oni bili.

Pratite nas i putem Vibera