Kod istočne obale

Sjeverna Koreja ispalila dva balistička projektila

 • Izvor: SRNA
 • 14.03.2023. 09:47

Sjeverna Koreja ispalila je jutros dva balistička projektila kratkog dometa u more kod svoje istočne obale, saopštila je južnokorejska vojska.

U saopštenju se navodi da su projektili ispaljeni u 7.40 časova po lokalnom vremenu iz provincije Južni Hvangae i da su letjeli oko 620 kilometara.

U saopštenju se ističe da je južnokorejska vojska u stanju visoke pripravnosti i da održava punu borbenu gotovost u bliskoj saradnji sa Amerikom.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da Japan prikuplja informacije o projektilu i da nemaju potvrde o bilo kakvoj šteti od lansiranih raketa.

Portparol japanske administracije Hirokazu Matsuno izjavio je da nije potvrđeno da su projektili letjeli preko japanske teritorije ili ekskluzivnih ekonomskih zona.

Američka Indo-pacifička vojna komanda saopštila je da posljednja ispaljenja ne predstavljaju prijetnju po američku vojsku ili teritoriju ili saveznike, ali naglašava da nezakoniti program nuklearnog oružja Sjeverne Koreje ima destabilizujući efekat.

Novo ispaljenje izvršeno je dva dana nakon što je Sjeverna Koreja lansirala, kako navodi, dva strateška krstareća projektila sa podmornice i manje od sedam dana pošto je lider Kim Džong Un naredio armiji da pojača vježbe kako bi spriječila i odgovorila na "stvaran sukob", ukoliko to bude potrebno.

Južnokorejske i američke snage juče su počele jedanaestodnevne manevre pod nazivom "Štit slobe 23" koje se održavaju u najvećem obimu od 2017. godine kako bi se suprostavili sve većoj prijetnji Sjeverne Koreje.

 • 12:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:15 Biznis klub (R)

  ''‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 12:40 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:55 Еmisija: Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

  'Imate riječ sa Milijanom Kos', emisija glavne i odgovorne urednice informativnog programa, daće priliku riječima da stignu do vas.

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Teletrgovina

  Teletrgovina