"Nelegalne aktivnosti"

Slovenija protjerala diplomatu Ruske Federacije: Kakav će biti odgovor?

  • 22.03.2024. 07:45

Slovenački elektronski mediji objavili su u sinoć da je Slovenija protjerala diplomatu Ruske Federacije zbog "pojačanih ruskih propagandnih aktivnosti protiv slovenačkih nacionalnih interesa", što je pak u Briselu objelodanio Vojko Volk, državni sekretar za međunarodne poslove i nacionalnu i međunarodnu bezbjednost u kabinetu premijera Roberta Goloba.

Prema nezvaničnim informacijama na koje su se oslonile državna RTV Slovenija i komercijalna POP TV, u "ruskim propagandnim aktivnostima" – koje ni Vojko Volk, nekadašnji otpravnik poslova slovenačke ambasade u Prištini a potom slovenački ambasador u Hrvatskoj, ni mediji nisu objasnili niti bliže opisali – "učestvovalo je nekoliko stotina Rusa".

RTV Slovenija izvještava da je "u posljednje vrijeme u Sloveniju ušlo više stotina Rusa pod krinkom studentskih viza", čime se insinuira da se zapravo radi o ubačenim agentima, dok je POP TV u centralnom dnevniku u 19 sati naglasila da su "pripreme u ministarstvu spoljnih poslova za proterivanje ruskog diplomate obavljane u strogoj tajnosti i trajale nekoliko sedmica".

Nelegalne aktivnosti na stotine Rusa sa studentskim vizama

Volk je slovenačkim novinarima na marginama sastanka Еvropskog saveta u Briselu izjavio da se "radilo o djelovanju u svim oblastima društvenog života, takođe i uticaju preko društvenih mreža gdje je (ruski diplomata) proruskom retorikom ugrožavao slovenačku nacionalnu sigurnost", a pride je "u okviru svojih aktivnosti kritikovao slovenačku spoljnu politiku i pravdao rusku agresiju na Ukrajinu".

Prema nezvaničnim informacijama, u – prema slovenačkim vlastima – nelegalnim propagandnim aktivnostima učestvovalo je nekoliko stotina ruskih državljana koji legalno borave u Sloveniji na osnovu studentskih viza.

"Mjera (protjerivanja ruskog diplomate) nije usvojena preko noći već je pažljivo i dugo pripremana, razmotrena i neophodna", rekao je Volk, te dodao da još nije obavješten o reakciji koju je najavilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova prema navodima "RIA Novosti". Nije krio da je siguran da će Moskva odgovoriti na potez Ljubljane.

Slovenački MIP obavijestio je danas ambasadu Ruske Federacije u Sloveniji da je, u skladu sa članom devet Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, proglasilo ruskog diplomatu, koji se "bavio poslovima koji nisu bili u skladu sa njegovim diplomatskim statusom, za nepoželjnu osobu". Prema nezvaničnim informacijama, reč je o potpukovniku Sergeju Lemeševu, zameniku vojnog atašea.

Ruski diplomata mora da napusti Sloveniju najkasnije do sledećeg četvrtka, 28. marta, saopštilo je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova koje vodi ministarka Tanja Fajon. Ministarstvo je istaklo i da je danas već obavljen razgovor sa ruskim ambasadorom u Ljubljani Timurom Еjvazovim.

Slovenija je početkom aprila 2022. zatražila smanjenje broja osoblja u ruskoj ambasadi u Ljubljani na nivo slovenačke ambasade u Moskvi. Tako je broj zaposlenih u ruskoj ambasadi smanjen za 33 osobe, sa 41 na samo osam.

Član 9 Bečke konvencije

Ministarstvo spoljnih poslova je tada pozvalo na razgovor i ruskog ambasadora Timura Еjvazova i izrazilo mu najoštriji protest zbog ubistava ukrajinskih civila u Buči i drugim gradovima. Rusija je na ovaj potez odgovorila zahtjevom da se smanji broj osoblja u slovenačkoj ambasadi u Moskvi.

Član 9 Bečke konvencije navodi da država prijema može u bilo kom trenutku, bez potrebe da obrazlaže svoju odluku, obavijestiti "državu iz slanja" da je bilo koji član diplomatskog osoblja persona non grata. Ako država pošiljalac odbije da ispuni svoje obaveze ili ih ne ispuni u razumnom roku, država prijema može odbiti da prizna to lice kao člana diplomatske misije.

Portal "24ur" prenosi da je ovo prvo javno protjerivanje nekog člana ruske diplomatske misije iz Slovenije i napominje da takav čin obično prate i mjere odmazde, dakle moguće je očekivati protjerivanje nekog slovenačkog diplomate iz Moskve. Slovenija ima ambasadu u Moskvi s ambasadorkom Darjom Bavdaž Kuret na čelu.

U kontradikciji sa pozivanjem na 9. član Bečke konvencije, nekadašnji šef Slovenačke vojno-obavještajne službe (SOVA) Andrej Rupnik tvrdi da Slovenija ima "neoborive dokaze" protiv protjeranog ruskog diplomate.

"Pošto je diplomata, ne možemo da ga uhapsimo, zato je jedini način koji je Sloveniji na raspolaganju – da ga istera iz države", rekao je Rupnik za POP TV.

Slovenačke diplomate na isti način deluju u Rusiji

Pri svemu tome je već iz šturog obrazloženja slovenačkih organa jasno da se radi o šikaniranju ruskih diplomata zbog aktivnosti koja je dozvoljena na osnovu međunarodnih konvencija. Objašnjavanje politike i stavova svoje vlade, pa i kritika poteza drugih vlada spada u djelokrug normalnog rada diplomata i često se naziva "javna diplomatija". Ne samo to, i slovenački diplomate na potpuno isti način djeluju u Rusiji.

Nema sumnje da se ovdje radi i o demonstraciji spremnosti Slovenije da u trenutku, kada je najavila potpisivanje "bezbjednosnog sporazuma" sa Ukrajinom, ispuni obećanje da će i "drugačije pomagati Kijevu", a prije svega na području spriječavanja "širenja dezinformacija", kao što je to samo dan prije protejrivanja ruskog diplomate najavila ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon.

Slovenija je naime skoro u potpunosti iscrpla svoje skromne mogućnosti isporuke vojne opreme Ukrajini, pa sada pribjegava "propagandnim" gafovima. Uprkos tome slovenački potez ne može da se protumači drugačije nego kao flagrantno kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima i pokušaj "ućutkivanja" ruskih diplomata prilikom obavljanja njihovog posla, koji je sasvim u okviru zakona. Ljubljana sada strijepi od ruskog odgovora koji, nesumnjivo, slijedi, piše RT Balkan.


Pratite nas i putem Vibera