ATV

U tužbi za seks trafiking

Slučaj Еpstin i trgovina ljudima: "Džej Pi Morgan" se nagodio sa Djevičanskim ostrvima

 • Izvor: RT Balkan
 • 27.09.2023. 10:31

"Džej Pi Morgan Čejs" nagodio se sa američkim Djevičanskim ostrvima i nekadašnjim direktorom Džesom Stelijem u tužbi za seks trafiking biznismena Džefrija Еpstina, koji je skončao u zatvoru pod sumnjivim okolnostima, dok je banka čiji je klijent bio, mjesecima bila u centru skandala i sudskih procesa koji su sada najvećim dijelom riješeni.

Kako je saopšteno, "Džej Pi Morgan" će kao dio postignute nagodbe isplatiti 75 miliona dolara Djevičanskim ostrvima, od kojih će 30 miliona biti izdvojeno za podršku dobrotvornim organizacijama, 25 miliona na jačanje policijskih organa u borbi protiv trgovine ljudima, a 20 miliona za advokatske troškove.

Nova lista Epstinovih drugara: Direktor CIA, osnivač Gugla, šefica klana Rotšild

Nova lista Epstinovih drugara: Direktor CIA, osnivač Gugla, šefica klana Rotšild

Uslovi nagodbe sa Stelijem su povjerljivi, preneo je "Gardijan".

U junu, bankarski gigant je pristao da isplati 290 miliona dolara kako bi izbjegla tužbe desetina onih koji su tvrdili da su Еpstinove žrtve. 

Džefri Еpstin bio je klijent banke od 1998. do 2013. godine, kada je banka okončala njihov poslovni odnos.  

"Iako nagodba ne uključuje priznanje odgovornosti, kompanija duboko žali zbog bilo kakvog povezivanja sa ovim čovjekom i nikada ne bi nastavila da posluje sa njim da je smatrala da koristi banku na bilo koji način da počini svoje gnusne zločine", saopštili su iz "Džej Pi Morgana".

Širi se krug Epstinovih

Širi se krug Epstinovih "prijatelja": Sastanci sa milijarderima, političarima, režiserima

Glavni advokat Djevičanskih ostrva Еrijel Smit izjavio je da je nagodba istorijska pobjeda za preživjele i za snage reda i da bi trebalo da bude zvono za uzbunu za banke na Volstritu i podsjeti ih na njihovu zakonsku odgovornost da uoče i spriječe trgovinu ljudima.

Kao dio nagodbe, "Džej Pi Morgan" je pristao da usvoji stroža pravila u vezi sa trgovinom ljudima, uključujući i obavještavanje organa reda i zatvaranje računa onima za koje se sumnja da se bave ovim ilegalnim radnjama.

Djevičanska ostrva tražila su u sudskom procesu protiv jedne od najvećih američkih banaka da "Džej Pi Morgan" isplati najmanje 190 miliona dolara, od čega 150 miliona dolara kazne. Navodili su da je banka zadržala Еpstina kao važnog klijenta čak i poslije 2006. godine kada je uhapšen zbog optužbi za podvođenje i izjasnio se krivim dvije godine kasnije, a da su neki zvaničnici banke ostali u kontaktu s njim i dugo nakon što je on prestao da bude njihov klijent.

Bil Gejts: Druženje s pedofilom Epstajnom bilo je velika greška

Bil Gejts: Druženje s pedofilom Epstajnom bilo je velika greška

"Džej Pi Morgan" je tvrdio da krivicu snose i Djevičanska ostrva, navodeći da su omogućili Еpstinovu trgovinu ljudima dajući mu poreske olakšice u zamjenu za gotovinu i poklone lokalnim zvaničnicima, uključujući bivšu prvu damu.

Еpstin je posjedovao dva privatna ostrva unutar ove teritorije, uključujući jedno koje je navodno kupio kako bi spriječio posmatrače da špijuniraju njegovo nedolično ponašanje.

Pratite nas i putem Vibera

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

  ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

  Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

 • 20:30 Film: Tajna Nikole Tesle (12+)

  Film: Tajna Nikole Tesle (12+)

 • 22:00 Serija: Nemirni (12+)

  Nemirni je srbijanska televizijska serija iz 2023. godine, temelji se prema romanu Marka Popovića, Jedan pogrešan korak, a režirao ju je Darko Nikolić.

 • 23:00 Serija: Močvara (16+) (R)

  Serija: Močvara (16+) (R)