I Holivud se pridružio napadima na Trampa

Spor između Vašingtona i Teksasa eskalira, još 24 države podržale "pobunu"

  • 02.02.2024. 17:48

Spor Vašingtona i Teksasa oko meksičko-američke granice nastavlja da eskalira, a američko društvo se sve ubrzanije dijeli i povodom pitanja imigracije, piše njemački list "Cuerst".

Nakon što je Vrhovni sud donio odluku da Teksas demontira ograde od žilet žice, koje je podigao duž rijeke Rio Grande, sukob između Vašingtona i pojedinih američkih država, koji tinja već godinama, upravo doživljava novu kulminaciju.  

Ova odluka Vrhovnog suda nije kraj, već prije početak još oštrije runde u borbi Vašingtona i Teksasa. Nakon što je u pismu predsjedniku Džozefu Bajdenu guverner Teksasa Greg Abot potvrdio namjeru Teksasa da nastavi da se bori protiv "invazije migranata", još 24 države donijele su zajedničku izjavu u kojoj su se pobunile protiv poteza Vašingtona.

U pismu se tvrdi da je Bajdenova administracija, umjesto da podrži vladavinu zakona i obezbjeđuje granicu, napala državu Teksas zbog "zaštite od ilegalnih imigranata i terorista koji ulaze u SAD." Abot je u pismu Bijeloj kući optužio predsjednika SAD da nije uspio da "sprovodi zakone o imigraciji koje je donio Kongres."

Kao rezultat "nezakonite granične politike Džozefa Bajdena", za samo tri godine, tvrdi se u Abotovom pismu, više od šest miliona ilegalnih imigranata prešlo je južnu granicu, a ove brojke nije moguće ignorisati.

Put u novi američki građanski rat

Guverener Teksasa sada izgleda još odlučan u namjeri da nastavi da se još žešće suprotstavlja federalnim vlastima.

U intervjuu za "Blumberg", Abot je nedavno rekao: "Trenutno postavljamo još ograda od žilet žice kako bismo obezbijedili granicu. Samo u Njujorku, kojim upravlja demokratski gradonačelnik Еrik Adams, trenutno ima 37.000 ilegalnih imigranata."

U poruci na društvenoj mreži "Trut" (Istina) bivši predsjednik i sadašnji predsjednički kandidat Donald Tramp je podržao Abota: "Teksas se sa pravom poziva na ustav i treba ga podržati u odbijanju invazije."

Američki mediji upravo dočaravaju sliku "građanskog rata". U izbornoj godini i Holivud se pridružio napadima na Trampa, najavljujući distopijski film "Građanski rat", koji uskoro treba da se pojavi u bioskopima. U njemu fiktivni predsjednik SAD raspoređuje američku vojsku protiv pobunjenih Amerikanaca, izbjeglice zakrčuju auto-puteve, a zlosutni dim se podiže nad Njujorkom.


Inače, zaštita granice je odgovornost Američke granične patrole (USBP). Teksas je nedavno naredio svojoj Nacionalnoj gardi da preuzme granicu, a druge države razmatraju  slanje nacionalne garde. Guverner Oklahome Kevin Stit govori o "buretu baruta napetosti". Konvoji kamiondžija iz različitih dijelova SAD iskazuju solidarnost sa pobunjenim Teksasom.

Abot je nedavno, u razgovoru sa Takerom Karlsonom, rekao da bi borba za sigurne granice mogla da potraje još neko vrijeme, verovatno do sljedećeg januara, kada će novi predsjednik položiti zakletvu. Abot aludira na Trampov reizbor, koji bi tada mogao da sprovede zakon o migracijama u svim državama, uključujući i Kaliforniju i granicu sa Kanadom.

Amerikanci nastavljaju da koračaju odvojenim putevima, zaključuje "Cuerst", i to sve krupnijim koracima, prenosi RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Tet a tet sa Tatjanom Trninić (R)

    Vrata sastanaka u četiri oka otvaramo samo zbog vas!

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    ''''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.