"F-16 neće promijeniti tok sukoba"

Stoltenberg: NATO otvara centar za obuku Ukrajinaca u Poljskoj

  • 15.02.2024. 19:27

Države članice NATO donijele su odluku da otvore novi centar za obuku ukrajinskih vojnika i to u Poljskoj, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg tokom obraćanja za medije, nakon sastanaka sa ministrima odbrane zemalja članica u Briselu, prenosi TASS.

"Danas smo odlučili da otvorimo novi zajednički centar za obuku, obrazovanje i analitiku između NATO i Ukrajine, u poljskom gradu Bidgošč", izjavio je Stoltenberg.

"Tehnički detalji nisu do kraja definisani, za sada je donesena samo politička odluka i ovo je tek početak procesa koji će se realizovati tokom predstojećih nedjelja i mjeseci. Očekujem da će se realizacija odigrati kasnije tokom godine", dodao je on.

Prema njegovim riječima stručnjaci će raditi na otvaranju centra gdje će se vojnici obučavati na osnovu iskustava stečenih tokom sukoba u Ukrajini.

"Centar će omogućiti ukrajinskoj vojsci da podjeli lekcije naučene iz sukoba sa Rusijom i da bude obučavana zajedno sa NATO snagama", međutim generalni sekretar nije naveo koliko će zapravo ukrajinskih vojnika proći opisanu obuku, prenosi RT Balkan.

Stoltenberg je tokom obraćanja medijima najavio i da će borbeni avioni F-16 biti veliko pojačanje za ukrajinsko vazduhoplovstvo, ali da neće drastično promijeniti tok sukoba, kao i da će NATO ukrajinskoj vojsci isporučiti "milion dronova".

"F-16 je veliki doprinos članica Alijanse i ovi avioni imaju modernu opremu koja je jako važna za Ukrajinu. Međutim, ne postoji 'srebrni metak' (nadmoćno oružje), ne postoji ni jedan sistem koji može potpuno promijeniti situaciju na bojnom polju ili u vazduhu", rekao je on.

Generalni sekretar NATO je otkrio i da će Ukrajina biti primljena u Alijansu onda "kada se svi članovi slože oko toga i kada Kijev ispuni sve neophodne uslove".

On je apelovao na članice NATO da povećaju stopu proizvodnje municije i upozorio da se "današnji događaji iz Ukrajine, sutra mogu ponoviti na Tajvanu".

Pratite nas i putem Vibera

  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

    ''Ko? Šta? Kada? Gdje? Zašto? Kako? I tu se pitanja ne zaustavljaju - otvoreno i odvažno.

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Serija: Еl Čapo (16+)