Otava

Šturo izvinjenje Trudoa nakon što je aplaudirao nacisti: Kanadi je žao

  • Izvor: Agencije
  • 28.09.2023. 08:27

Kanadski premijer Džastin Trudo izvinio se u ime Kanade nakon što je Ukrajincu koji se borio za nacističku SS diviziju aplaudirao u parlamentu, piše Bi Bi Si.

"Ovo je pogreška koja je duboko osramotila parlament i Kanadu", rekao je Trudo.

Predsjedavajući Еntoni Rota, koji je preuzeo odgovornost za pozivanje Jaroslava Hunke (98), podnio je ostavku u utorak.

Aplaudiranje bivšem nacisti, koji je predstavljen kao "ukrajinski heroj", izazvalo je globalnu osudu.

Trudo se takođe ispričao predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom koji je tada bio u posjeti Kanadi i prisutan u parlamentu.

Zelenski je bio među onima koji su snimljeni kako aplaudiraju Hunki, što je slika koja je iskorištena u ruskoj propagandi.

"Kanadi je izuzetno žao. Svi mi koji smo bili u parlamentu u petak duboko žalimo što smo stajali i aplaudirali iako smo to učinili nesvjesni konteksta. To je grozno zbog sjećanja na milione ljudi koji su umrli u Holokaustu", kazao je kanadski premijer.

Hunkine nacističke veze

Jaroslav Hunka, koji se borio u nacističkoj jedinici u Drugom svjetskom ratu, dobio je ovacije i hvaljen je kao ukrajinski i kanadski "heroj".

Služio je u 14. grenadirskoj diviziji Vafen-SS, dobrovoljačkoj jedinici sastavljenoj većinom od etničkih Ukrajinaca pod nacističkom komandom.


Bihać zavijen u crno: Ovo je pilot koji je poginuo u padu jedrilice

Bihać zavijen u crno: Ovo je pilot koji je poginuo u padu jedrilice

Pripadnici divizije optuženi su za ubistva poljskih i židovskih civila, iako sud nije proglasio jedinicu krivom za ratne zločine. Rota je rekao da nije bio svjestan Hunkinih nacističkih veza i da je pogriješio što ga je pozvao u parlament.

"Predsjednik parlamenta je bio isključivo odgovoran za poziv i priznanje ovog čovjeka, te je u potpunosti prihvatio tu odgovornost i podnio ostavku", rekao je gospodin Trudo.

Kanadske jevrejske organizacije pozdravile su odluku Rote da odstupi. Ali, iz Centra prijatelja Simona Vizental za proučavanje Holokausta rekao je da "ostaje pitanje kako je došlo do ovog debakla".

Pratite nas i putem Vibera