Švedski premijer

Šveđani upozorili: Ovo je najozbiljnija situacija od Drugog svjetskog rata

  • Izvor: Agencije
  • 31.07.2023. 13:19

Švedska i Danska razmatraju zabranu spaljivanja Kurana jer to ugrožava njihovu bezbjednost i izazvalo oštre proteste u muslimanskim zemljama, piše dpa.

Švedski premijer Ulf Kristerson rekao je da je u bliskom kontaktu sa svojom danskom koleginicom Mete Frederiksen u vezi sa mogućom zabranom.

"Mi smo u najozbiljnijoj bezbjednosnoj situaciji od Drugog svjetskog rata", napisao je Kristersson na Instagramu u nedjelju uveče, dodajući da bi mnogi mogli da iskoriste situaciju. Danska vlada je ranije najavila da će razmotriti pravne lijekove za zabranu spaljivanja Kurana ispred stranih ambasada.

Mediji: Ratifikacija zahtjeva Švedske sljedeće sedmice

Mediji: Ratifikacija zahtjeva Švedske sljedeće sedmice

Religije je dozvoljeno kritikovati, rekao je danski ministar spoljnih poslova Lars Loke Rasmusen. "Ali ako stojite ispred strane ambasade i spalite Kuran ili zapalite svitak Tore ispred ambasade Izraela, to ne služi ničemu drugom osim ismijavanju.", rekao je ministar.

To, međutim, ugrožava kolektivnu bezbjednost zemlje, rekao je on. Nedavno su male grupe spalile kopije Kurana tokom islamofobičnih akcija u Švedskoj i Danskoj. To je dovelo do ljutih protesta i prijetnji u nekoliko muslimanskih zemalja. Posebno oštre reakcije bile su u Iraku, čija je vlada protjerala švedskog ambasadora. Ranije su demonstranti u Bagdadu upali u švedsku ambasadu i zapalili je.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.