Povećana opasnost

SZO preporučila Ukrajini da uništi patogene iz laboratorija

  • Izvor: Jutarnji.hr
  • 11.03.2022. 08:26

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučila je Ukrajini da uništi opasne patogene koji se nalaze u laboratorijima javnoga zdravstva u toj zemlji kako bi spriječila mogućnost njihovog "bijega" i širenja bolesti među stanovništvom.

Stručnjaci za biološku bezbjednost upozoravaju da su ulazak ruskih trupa u Ukrajinu i bombardovanje gradova povećali opasnost od bijega patogena u slučaju oštećenja bilo koje od tih laboratorija.

Kao i u mnogim drugim zemljama, laboratoriji javnog zdravstva istražuju kako umanjiti prijetnju od opasnih bolesti koje pogađaju životinje i ljude, među kojima je i najnoviji virus korona. Ukrajinske laboratorije primaju podršku od SAD, Evropske unije i SZO.

SZO je na pitanja Rojtersa o njihovoj saradnji s Ukrajinom prije i tokom ruske invazije, odgovorio da je sarađivao s ukrajinskim javnozdravstvenim laboratorijima nekoliko godina radi osiguravanja bezbjednosnih praksi koje pomažu spriječiti “nesreće ili namjerno puštanje patogena”, piše Jutarnji list.

“SZO je, u okviru svoga rada, preporučio ukrajinskom Ministarstvu zdravstva i drugim odgovornim tijelima da unište opasne patogene i spriječe mogućnost njihova ‘bijega’”, odgovorio je SZO.

Nisu, međutim, rekli kada je ta preporuka iznesena niti su naveli pojedinosti o vrstama patogena ili toksina koji se nalaze u ukrajinskim laboratorijima.


  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:00 Serija: Nasljednici (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 22:00 Film:Ponovo kod kuće (16+)

    '' Film:Ponovo kod kuće (16+)

  • 23:50 Vaskršnja poslanica i Prenos Vaskršnje liturgije iz Hrama Svetog Save na Vračaru

    ' Vaskršnja poslanica i prenos Vaskršnje liturgije iz Hrama Svetog Save na Vračaru

  • 02:00 Noćni program

    Noćni program