Veliki lanci zatvaraju prodavnice

Talas brutalnih pljački u SAD

  • Izvor: B92
  • 28.09.2023. 09:05

U masovnim nasilnim krađama, radnici prodavnica su pretučeni, a neki ubijeni, što je mnoge prodavnice navelo da angažuju dodatne čuvare.

Zbog talasa nasilnih pljački, glavni američki trgovci upozorili su da je nivo kriminala "bez presedana" doveo do gubitaka od 112 milijardi dolara prošle godine.

Organizovane bande su više puta uhvaćene kamerama kako jurišaju u prodavnice, grabeći pregršt robe sa polica, piše "Tajms".

Neke od masovnih pljački organizovane su na društvenim mrežama.

Jednu je organizovala Dajdžija Blekvel, koja se na društvenim mrežama zove "mesna kugla".

Ona je uživo prenosila pljačku prodavnica u centru Filadelfije.

Jedan od pljačkaša je za svojih 650.000 pratilaca na Instagramu i TikToku nakon pljačke objavio: "Recite policiji da će me zaključati večeras ili spaliti, biće to kao u filmu. Nakon toga je uhapšena".

Prodavnice se zatvaraju

Target, jedan od najvećih američkih trgovaca na malo, objavio je da zatvara prodavnice u velikim gradovima uključujući Njujork, Sijetl, San Francisko i Portland.

"Ne možemo da nastavimo sa radom ovih prodavnica jer krađa i organizovani kriminal ugrožavaju bezbednost našeg tima i gostiju i doprinose neodrživom poslovanju", navodi Target u saopštenju.

U San Francisku, brojni veliki lanci, kao što su Valgrins, Old Navi, Nordstrom i Vhole Foods, nedavno su zatvorili prodavnice u centru grada.

"Razumijem izazove sa kojima se Target suočava u gradovima širom zemlje, i razočaran sam vijestima o njegovom zatvaranju u Ouklandu. Moj cilj je da nastavim da radim u partnerstvu sa članovima poslovne zajednice kako bih osigurao njihovu bezbjednost i uspjeh u našem gradu, “, rekao je gradonačelnik Oklanda Šeng Tao.

Dejvid Džonston, potpredsjednik Nacionalne federacije maloprodaje (NRF), rekao je da se najveća preduzeća u zemlji i porodične prodavnice pod‌jednako bore sa talasom kriminala.

"Prodavci vide nezabilježen nivo krađe u prodavnicama u kombinaciji sa raširenim kriminalom, a situacija se pogoršava. Daleko izvan finansijskog uticaja ovih zločina, nasilje i zabrinutost za bezbjednost ostaju prioritet za sve trgovce na malo, bez obzira na veličinu ili kategoriju", rekao je on.

Izvještaj NRF-a, koji je anketirao 177 predstavnika maloprodajnih lanaca koji predstavljaju više od 97.000 prodavnica širom SAD, otkrio je da se trgovci na malo suočavaju sa sve nasilnijim lopovima. Skoro devet od deset je reklo da su kradljivci „malo više ili mnogo agresivniji i nasilniji u odnosu na prošlu godinu”.

Povećanje nasilne krađe za 35 odsto

Kompanije koje posebno prate broj nasilnih krađa u prodavnicama prijavile su prosječno povećanje od 35 procenata.

Kao odgovor, trgovci su povećali bezbjednost, smanjili radno vrijeme i zatvorili prodavnice, saopštio je NRF.

Los Anđeles je bio područje najviše pogođeno organizovanim maloprodajnim kriminalom u zemlji 2022. godine, saopštio je NRF, a slijede San Francisko i Okland, takođe u Kaliforniji.

Međutim, neki sugerišu da su strahovi od nacionalnog talasa kriminala prenaglašeni.

U januaru je Džejms Keho, koji je u to vreme bio glavni finansijski direktor maloprodajnog giganta Volmarta, rekao da smo "možda previše plakali prošle godine" o problemu krađe u prodavnicama, dodajući da je kompanija vjerovatno potrošila previše na mjere bezbjednosti.

Republikanci tvrde da su područja pod kontrolom demokrata legla zločina i da lopovi nisu adekvatno kažnjeni.

Oni optužuju vlasti u Kaliforniji da su previše popustljive po tom pitanju jer se krađe manje od 950 dolara smatraju prekršajem.

Pratite nas i putem Vibera

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.