Velika napetost na jugu SAD

Teksas odbija poslušnost, desničari najavljuju oružani konvoj

  • Izvor: Agencije
  • 27.01.2024. 12:28

Tenzije između američke vlade i Teksasa, a koje se tiču kontrole američko-meksičke granice ušle su u novu fazu, a čini se kako vlasti u Teksasu ne planiraju odustati od svojih planova postavljanja bodljikave žice na granici.

Napetost između Vašingtona i Teksasa naročito su se intenzivirale nakon što je guverner države Greg Abot izjavio kako da prkositi administraciji predsjednika SAD Džozefa Bajdena i američkom vrhovnom sudu koji je donio odluku kako se bodljikava žica mora ukloniti.

Vrhovni sud SAD ranije je donio odluku o tome da se bodljikava žica koju su vlasti Teksasa postavile u blizini obala rijeke Rio Grande mora presjeći. Ipak, žica je ostala na svom mjestu budući da saveznim zvaničnicima nije odobren pristup ovom području.

Nacionalna garda Teksasa ignorisala je odluku Vrhovnog suda kojom je odobreno uklanjanje ograde od žice i nastavila izgradnju ograde duž granice sa Meksikom.

Dok je Bijela kuća politiku Teksasa i guvernera Abota nazvala nehumanom i kontraproduktivnom, guverner je rekao da brani državu od "invazije".

Šta se dešava u Teksasu? Strah od obračuna federalnih snaga i Nacionalne garde sve veći

Šta se dešava u Teksasu? Strah od obračuna federalnih snaga i Nacionalne garde sve veći

S druge strane, Bajden je izjavio da će, ukoliko Kongres odobri Nacrt zakona o sigurnosti granica, zatvoriti granicu.

-Predugo znamo da je granica probijena. Davno je prošlo vrijeme da se to popravi. Kada bi ono što je dogovoreno bilo usvojeno kroz zakon, to bi bio najpravedniji set reformi granične bezbjednosti koje je naša zemlja ikada vidjela - poručio je Bajden.

Da je situacija ozbiljna dokaz su i najave ekstremista krajnje desnice u SAD koji su najavili skup pod nazivom "Vratite nam našu granicu".

Oružani konvoj trebao bi se kretati do granice s Teksasom, a desničari su na Telegram kanalima naglasili da će se skupovi održati u Arizoni, Kaliforniji i Teksasu.

- Pridružite nam se. Vrijeme je da se mi narod mirno okupimo u čast naših ustavnih prava. Želimo pozvati vladu da preduzme akcije i osigura našu južnu granicu - poručili su.

Greg Abot izjavio je danas da je Teksas spreman za "nevjerovatan slučaj" da predsjednik SAD Džozef Bajden federalizuje Nacionalnu gardu dok se nastavljaju nesuglasice kada je riječ o migrantima na južnoj granici prema Meksiku.

- Pa, prvo, bio bih šokiran. To bi bio bezobrazan potez sa njegove strane, potpuna katastrofa -rekao je Abot u emisiji "Bez cenzure", prenosi portal Hil.

Abot je je kritikovao Bajdena zbog nesprovođenja zakona o imigraciji i  istakao ustavno ovlašćenje koje država ima da se brani od invazije, jer se talas migranata koji pristižu na granicu nastavio.


Republikanski guverneri u nekoliko američkih saveznih država podržali su Abota u njegovom sukobu sa saveznom vladom.

Abot je rekao da je država na granicu rasporedila pripadnike Teksaškog odjeljenja za javnu bezbjednost, kao i druge službenike za sprovođenje zakona zajedno sa pripadnicima Nacionalne garde iz drugih država, ali je rekao da bi još veći broj pripadnika Garde još više pomogao.

On je kazao da bi bio "šokiran i razočaran" ako države koje su se obavezale da će ga podržati u njegovim naporima na kraju ne pošalju pripadnike svoje Nacionalne garde u Teksas.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Narod Priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela, o njihovoj svakodnevici i borbi za očuvanje pravih vrijednosti, marljivom radu, vjeri, i ljubavi prema njihovoj i našoj, otadžbini.