Pojačane mjere bezbjednosti

Terorističke prijetnje u Njemačkoj

  • Izvor: Agencije
  • 30.03.2024. 20:01

Policija u Minhenu saopštila je danas da je pojačala mjere bezbjednosti uoči fudbalske utakmice Bajern Minhen - Borusija Dortmund zbog prijetnji koje su se pojavile na internetu, iako, kako napominju u policiji, nisu otkriveni nikakvi konkretni planovi za napad.

Saopštenje objavljeno na društvenoj mreži X uslijedilo je nakon što je u petak propagandni kanal Islamske države Sar al-Kilafah objavio fotografiju sa metama postavljenim iznad fudbalskih navijača ispred Alijans arene.

Pored njega je arapskim pismom napisano „poslije utakmice“, prenosi njemački Bild.

Tri sata prije utakmice, koja je počela u 18.30 časova, oko 400 policajaca su vršili nasumične provjere na izlazu iz stanice metroa Frotmaning (oko deset minuta hoda od arene), provjeravala lična dokumenta i pretresala ljude i njihove torbe.  

Policija je saopštila da su provjere vršene rutinski, a ne iz nekog konkretnog razloga.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da policija trenutno nema konkretne dokaze o opasnoj situaciji.

Portparol minhenske policije Sven Miler rekao je da je policija analizirala sadržaj objave i utvrdila da nema "konkretne prijetnje", mada je ipak donijela odluku da pojača  prisustvo oko stadiona iz bezbjednosnih razloga.

Iz FK Bajern rekli su za Bild da je klub upoznat sa činjenicama i da je u bliskoj saradnji sa policijom.

Od terorističkog napada na koncertnu dvoranu u Moskvi, u kojem su poginule  144 osobe, nekoliko zemalja je povećalo nivo uzbune od terorizma.

Takođe nije prvi put da je FK Bajern u fokusu terorista IS. 

U ljeto 2016. u Minhenu je uhapšen muškarac zbog navodnog planiranja napada tokom prve utakmice Bundeslige u Alijanc areni, podsjeća njemački list.

Pratite nas i putem Vibera