Kijev

U Ukrajinu dolaze prekaljeni borci iz jednog od najdužih sukoba na svijetu

  • Izvor: Kliks
  • 10.02.2024. 21:03

Ukrajinski borci iscrpljeni dvogodišnjim borbama s ruskom ratnom mašinerijom dočekuju i prekaljene borce iz jednog od najdugovječnijih oružanih sukoba na svijetu - profesionalne vojnike iz Kolumbije.

Oni jačaju redove dobrovoljaca iz različitih krajeva svijeta koji su se već odazvali pozivu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da se pridruže ratu protiv Rusije.

Kolumbijska vojska decenijama se bori protiv narko-kartela i pobunjeničkih gerilaca, zbog čega su njeni vojnici među najiskusnijim na svijetu.

S 250.000 vojnika, Kolumbija ima drugu najveću vojsku u Latinskoj Americi nakon Brazila. Svake godine više od 10.000 vojnika napusti kolumbijsku vojsku. Stotine njih zatim odlaze u Ukrajinu da se bore, gdje mnogi zarađuju četiri puta više od iskusnih vojnika u Kolumbiji.


Rus na čelu ukrajinske vojske: Ko je Aleksandar Sirski?

Rus na čelu ukrajinske vojske: Ko je Aleksandar Sirski?

"Kolumbija ima veliku vojsku s vrlo dobro obučenim vojnicima, ali njihove plate nisu tako velike u poređenju s vojskama drugih zemalja", kaže Andres Makias sa Univerziteta u Bogoti.

Početkom novog vijeka kolumbijski vojnici su nakon odlaska na dopust krenuli u inostranstvo kako bi radili za američku vojsku, na primjer kao zaštitari naftnih bušotina u Iraku.

Penzionisani pripadnici kolumbijske vojske takođe su regrutovani za obuku boraca u Ujedinjenim Arapskim Еmiratima, koji su se potom pridružili ratu u Jemenu protiv Huta.

Uloga Kolumbije kao regrutnog mjesta za svjetsku "bezbjednosnu industriju" ima i svoju mračniju stranu.

Dva kolumbijska plaćenika ubijena su, a 18 uhapšeno zbog veze s atentatom na haićanskog predsjednika Jovenela Moisea 2021.

Hektor Bernal, bivši vojni bolničar koji vodi centar za taktičku medicinu u blizini Bogote, rekao je da je u proteklih osam mjeseci obučavao više od 20 Kolumbijaca za borbu u Ukrajini.

Oni su poput latinoameričkih migranata koji odlaze u SAD u potrazi za boljom budućnošću, smatra Bernal.

"Oni nisu dobrovoljci koji se žele boriti za neki narod, njihova motivacija je finansijska", dodao je.

Male plate

Dok generali u Kolumbiji imaju plate, uključujući i bonuse, oko šest hiljada dolara mjesečno, kao i ministri, privatni vojnici imaju puno manje.


Poznati kuvar se objesio nakon svađe sa djevojkom

Poznati kuvar se objesio nakon svađe sa djevojkom

Kaplari u Kolumbiji primaju osnovnu platu od oko 400 dolara mjesečno, dok iskusni narednici mogu zaraditi i do 900 dolara. Minimalna mjesečna plata u Kolumbiji sada iznosi 330 dolara.

U Ukrajini svaki pripadnik oružanih snaga, bez obzira na državljanstvo, ima pravo na mjesečnu platu do 3.300 dolara, u zavisnosti od čina i vrste službe.

Ako su ranjeni, imaju pravo na do 28.660 dolara, u zavisnosti od težine povreda.

Kada poginu u borbi, njihove porodice imaju pravo na 400.000 dolara odštete.

U vojnoj bolnici u kojoj se inače liječe ukrajinski vojnici nalazi se grupa od pedesetak kolumbijskih boraca koji većinu vremena između medicinskih zahvata provode na mobilnom telefonu - zovu kući, surfaju internetom ili slušaju muziku.

Putem društvenih mreža saznali su i za regrutovanje vojnika za Ukrajinu u Kolumbiji. Ali kad im se u ratu nešto ozbiljno dogodi, porodicama je teško da to saznaju.

Dijego Еspitia izgubio je kontakt sa svojim rođakom Oskarom Trianom, koji se prošlog avgusta pridružio ukrajinskoj vojsci. Šest sedmica kasnije, penzionisani vojnik Triana prestao je objavljivati na društvenim mrežama.


Simić: Putin nije slučajno sam od sebe pomenuo Srbe

Simić: Putin nije slučajno sam od sebe pomenuo Srbe

Budući da u Bogoti nema ukrajinske ambasade, Trianina porodica informacije traži preko ukrajinske ambasade u Peruu ili kolumbijskog konzulata u Poljskoj, odakle je Trian došao u Ukrajinu. Niko se nije javio.

"Želimo da nam vlasti u obje zemlje daju informacije o tome šta se dogodilo, da odgovore na naše mejlove", rekao je Еspitia.

Dodao je kako ne zna šta je njegovog 43-godišnjeg rođaka natjeralo da se bori u Ukrajini. Proveo je više od 20 godina u kolumbijskoj vojsci i odlazak iz nje mu je bio "psihički težak".

"Možda je to učinio zbog novca ili jer mu je trebao adrenalin od borbe", rekao je Еspitia.

Usred zastoja na bojnom polju s Rusijom, Ukrajina proširuje sistem koji omogućava ljudima iz cijelog svijeta da se pridruže ukrajinskoj vojsci, rekao je Oleksandr Šahuri iz Odjeljenja za koordinaciju stranaca u Oružanim snagama Ukrajine.

Početkom 2022. vlasti su rekle da se u Ukrajini nalazi 20.000 ljudi iz 52 zemlje. Sada, u skladu s tajnosti vojnih podataka, vlasti ne govore koliko je stranaca na ratištu.


Da li su Milići privatizovana opština?

Da li su Milići privatizovana opština?

Ipak, profil boraca se promijenio. Prvi talasi volontera uglavnom su dolazili iz postsovjetskih zemalja ili zemalja engleskog govornog područja.

"Poznavanje ruskog ili engleskog jezika olakšalo im je integraciju u ukrajinsku vojsku", rekao je Šahuri.

Prošle godine je vojska stvorila mrežu regruta, instruktora i mlađih operativnih časnika koji govore španski, dodao je.

Pratite nas i putem Vibera