Ali Abed Aksan Naim

Ubijen komandant Hezbolaha? Izrael napao Liban i Siriju

  • Izvor: Agencije
  • 29.03.2024. 22:21

Izrael tvrdi da je u današnjem vazdušnom napadu na Liban ubijen Ali Abed Aksan Naim, zamjenik komandanta jedinica Hezbolaha za rakete, dok je istovremeno izvršio najsmrtonosniji udar na Siriju u posljednjih nekoliko mjeseci.

Tel Aviv je saopštio da je Aksan Naim bio odgovoran za izvođenje i planiranje raketnih napada na izraelske civile.

U najvećoj eskalaciji sukoba Hezbolaha i Izraela od 2006. godine, desetak izraelskih vojnika i nekoliko civila ubijeno na sjeveru Izraela, dok je skoro 270 boraca Hezbolaha i 50 civila uključujući bolničare, civile i novinare su ubijeno u izraelskim udarima na jug Libana.

Nova razmjena vatre preko granice otpočela je nakon izraelskog napada na Pojas Gaze, a Hezbolah, kog podržava Iran, tvrdi da je uzrok novog konflikta s Tel Avivom podrška narodu Palestine.

FSB spriječila teroristički napad: Objavili ko ga je pripremao

FSB spriječila teroristički napad: Objavili ko ga je pripremao

S druge strane, sirijsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je nekoliko izraelskih udara pogodilo oblasti u jugoistočnom dijelu provincije Alepo oko 1.45 ujutro (22:45 po lokalnom vremenu“, ubivši više civila i vojnog osoblja, prenosi Rojters.

Dodato je da su se vazdušni napadi poklopili sa napadima dronovima iz grada Idlib i zapadnog ruralnog Alepa, za koje ministarstvo tvrdi da su izvele "terorističke organizacije" protiv civila u Alepu i okolini.

Tri bezbjednosna izvora rekla su Rojtersu da 33 Sirijca i šest boraca Hezbolaha poginula u napadu.

Еvropski parlamentarac: Teroristički napad u Moskvi isplanirao je i finansirao Kijev

Еvropski parlamentarac: Teroristički napad u Moskvi isplanirao je i finansirao Kijev

Jedan od ubijenih boraca Hezbolaha je bio lokalni terenski komandant čiji je brat ubijen u izraelskom napadu na južni Liban u novembru, rekao je jedan od izvora.

Napade su osudili Iran i Rusija, dok su Izrael i SAD saopštili da potencijalno primirje u Gazi ne bi automatski uključilo u Liban.

Pratite nas i putem Vibera

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Serija: Еl Čapo (16+)

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

  • 23:45 Noćni program

    Noćni program