Princeza od Velsa

Ugledni doktor doveo u pitanje dijagnozu Kejt Midlton: Nema smisla

  • Izvor: Jutarnji.hr
  • 24.03.2024. 13:37

Svijet je u petak šokirala vijest da princeza od Velsa boluje od raka te da trenutno prima hemoterapiju nakon operacije abdomena u februaru.

Portparol Kejt Midlton rekao je da detalji o njenom liječenju neće biti objavljeni, kao niti informacija o kojem se tačno tipu raka radi.

Međutim, ugledni američki doktor Džonatan Rajner, profesor medicine na Univerzitetu Džordž Vašington, , gostujući na CNN-u u emisiji Andersona Kupera, kazao je da jedna objavljena stvar "nema medicinskog smisla“.

Rajner smatra da izjava da je rak Kejt Midlton otkriven tek nakon velike operacije abdomena nema smisla s medicinske tačke gledišta.

"Kada se ljudi podvrgnu opsežnoj operaciji, obično više ne idu na ‘eksplorativnu operaciju‘, jer svim operacijama prethode detaljne analize, ali i CAT skeneri i magnetna rezonanca. Kako bi hirurški tim imao dobar uvod u problem, to bi potvrdila patologija“, rekao je doktor.

Prvo oglašavanje Kejt Midlton nakon što je otkrila da ima rak

Prvo oglašavanje Kejt Midlton nakon što je otkrila da ima rak

Doktor je dalje dodao da je uklonjen komad tkiva koji se šalje direktno u laboratoriju za patologiju, često i tokom same operacije, pa ponekad rezultati, je li nešto rak ili nije, diktiraju dalji tok operacije. 

"Dakle, vrlo je vjerovatno da je hirurški tim znao o čemu se radi i prije operacije, a to je potvrđeno tokom patološkog testiranja za vrijeme operacije“, dodao je doktor.

Princeza od Velsa je u petak naveče, nakon višemjesečnog izbivanja, objavila kako boluje od zloćudne bolesti.

"U februaru sam u Londonu podvrgnuta velikoj operaciji abdomena i tada se mislilo da moje stanje nije kancerogeno. Operacija je bila uspješna, međutim, testovi nakon operacije pokazali su prisustvo raka. Moj mi je medicinski tim tada savjetovao da prođem kuru preventivne hemoterapije i sada sam u ranoj fazi tog tretmana“, kazala je Kejt Midlton.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: