Ovo je glavni razlog

Ugrožena efikasnost švajcarske obavještajne službe

  • Izvor: Telegraf
  • 26.03.2024. 18:07

Еfikasnost švajcarske obavještajne službe je ugrožena zbog kadrovskih problema, što je rezultiralo osnivanjem agencije za reorganizaciju, saopštilo je danas nadležno nadzorno tijelo.

U saopštenju se navodi da su uočeni ozbiljni nedostaci u kadrovskoj administraciji i rukovođenju Federalnom obavještajnom službom (FIS), prenosi portal Swissinfo.ch.

Zbog uočenih nedostataka, švajcarska obavještajna služba tokom posljednjih godina nije uvijek bila u stanju da ostvari pun učinak, upozorili su švajcarski zvaničnici.

"Imam utisak da je FIS bilo veoma teško da bude efikasan na svim frontovima. Nadzorno tijelo je utvrdilo značajne greške u kadrovskim dosijeima FIS i taj proces traje", rekla je danas na konferenciji za novinare u Bernu Priska Fišer, šef nezavisnog nadzornog organa Federalne obavještajne službe (AB-ND).

U izvještaju nadzornog organa za 2023. godinu navodi se da su izdate različite preporuke u vezi sa dokumentacijom kadrovske službe.

Između ostalog preporuke se odnose na procedure sprovođenja razgovora i ocjenjivanja zaposlenih i primenu definisanih procedura u posebno kritičnim situacijama, a za sprovođenje ovih preporuka odgovorno je švajcarsko ministarstvo odbrane.

FIS je prije mjesec dana saopštio da su uvedene i mjere unutrašnje bezbjednosti kako bi se spriječio odliv povjerljivih podataka.

Transformacijom obavještajne službe rukovodi direktor Kristijan Dasi koji je na funkciji od aprila 2022. godine.

(Telegraf)

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Serija: Еl Čapo (16+)

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.

  • 23:45 Noćni program

    Noćni program