Еl Kroata

Uhapšen unuk progonitelja Srba Ive Rojnice 

  • Izvor: Indeks
  • 17.10.2023. 17:10

Argentinska policija prošle sedmice u velikoj akciji u Buenos Ajresu uhapsila je 43-godišnjeg Ivu Еstebana Rojnicu, poznatom pod nadimkom "Еl Kroata".

Kako navode argentinski mediji, radi se o čovjeku koji vlada tržištem crnih valuta, ujedno unuku ustaškog zločinca Ive Rojnice.

Djed uhapšenog je bio ustaški oficir koji je nakon Drugog svjetskog rata pobjegao u Južnu Ameriku.

"Buenos Ajres Times" piše da je velika policijska operacija razbijanja nelegalnih mjenjačnica započela prošle sedmice, a da je najveći uspjeh hapšenje Nimbus grupe, čiji je šef upravo "Еl Kroata". On je uhapšen prošlog četvrtka, piše portal "Pagina12".

Trgovac "plavim dolarom"

Rojnica se sumnjiči da je glavni trgovac tzv. "plavim dolarom", što je cijena koju postiže američki dolar na nezvaničnom tržištu u Argentini.

Plavi dolar se koristi za male transakcije. Prema izvorima, njegove operacije su se proširile na SAD i Španiju, a navode da je imao i agencije u Boliviji i Urugvaju.


U Kini se zaorila pjesma

U Kini se zaorila pjesma "Tamo daleko" - VIDЕO

Policija je u prostorijama Nimbusa, u vlasništvu Rojnice, pronašla računare i bilješke u kojima se navode devizne transakcije, prazne vrećice različitih veličina, mašine za brojanje novca te aparate za uništavanje papira s već uništenim dokumentima.

Argentinski mediji pišu da se među imenima klijenata koji su koristili usluge Nimbusa spominje i "poznati fudbaler" koji nije imenovan.

Iako Rojnica nije imao najveću ilegalnu mjenjačnicu u zemlji, istraga je otkrila da je on učestvovao u otvaranju ofšor računa u SAD-u i raznim poslovima nekretninama u Paragvaju. Tamo je kupio nekretnine vrijedne milione dolara.

Izvori iz istrage kažu da je Rojnica toliko novca uspio prebaciti iz jedne države u drugu preko turističke agencije Taver Travel.

Mlađi Rojnica oženio se prošle godine manekenkom Melinom Kamertoni u bazilici Presvetog Sakramenta u San Martinu.

Djed Rojnica bio dio ustaša koji su pobjegli u Argentinu

Djed "Еl Kroate" bio je dio ustaške vlade koja je preuzela vlast u Hrvatskoj 1941. nakon njemačke invazije. 

"Nacionalistički režim Ante Pavelića istrijebio je sve Jevreje na Balkanu i uz to proveo etničko čišćenje pokoljem Bošnjaka i Srba. Poraz 1945, s ponovnim ujedinjenjem Jugoslavije pod komandom maršala Tita, odveo je ustaške vođe u zatvor. Pavelić je pobjegao u Argentinu gdje je uspostavio hrvatsku vladu u emigraciji, ali koja nije postigla međunarodno priznanje", piše "Pagina12".


Nigdje kao na Balkanu: 10 godina primao platu, a nije dolazio na posao

Nigdje kao na Balkanu: 10 godina primao platu, a nije dolazio na posao

Djed je dobio argentinske dokumente i slovio za uspješnog preduzetnika s tekstilnim tvornicama, a bavio se i pisanjem o životu hrvatske emigracije u Argentini.

Vizentalov centar, organizacija koja traži bjegunce kriminalce iz Drugog svjetskog rata, 1994. godine donosi svjedočenja i dokaze o ustaškoj prošlosti Ive Rojnice. 

Svjedoci su rekli da je on sistematski progonio Srbe i Jevreje i da postoje naredbe s njegovim potpisom o zapljeni imovine i ograničenju građanskih prava Jevreja. Njima je bilo zabranjeno držati trgovine i prolaziti ulicama, prenosi "Indeks".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?