Potrebna popravka

Ukrajinci dobili "leoparde", pa ih vratili Njemačkoj!

  • 19.09.2023. 19:38

Ukrajina je prije nekoliko dana vratila seriju od 10 tenkova Leopard 1A5 Njemačkoj zato što im je potrebna popravka, piše njemački Špigl.

Ukrajinska strana nije mogla sama da ih popravi zato što trenutno nemaju potrebne tehničare i komponente.

Njemački list piše da je Kijev obavijestio specijalni štab njemačkog ministarstva odbrane da je njemačkim tenkovima Leopard 1 koji su stigli u Poljsku potrebna popravka, a nekima od njih i veliki remont.

Putin prvi put napušta Rusiju nakon optužnice

Putin prvi put napušta Rusiju nakon optužnice

Njemačka strana poslala je u Poljsku grupu stručnjaka da sami provere tenkove. Tamo je otkriveno da su tenkovi "već prilično istrošeni poslije obuke ukrajinskih vojnika u Njemačkoj i da im je potrebna popravka".

Štaviše, nekoliko tenkova Leopard 1A5, iz prethodne serije od 10 vozila koji su stigli u Ukrajinu u julu, pokvarilo se iz istog razloga.

Njemačko ministarstvo odbrane saopštilo je Špigelu da ne može da komentariše "konkretan pojedinačni incident" i dodaju da se tenkovi Leopard remontuju "zajedno sa Ukrajinom nakon intenzivne obuke u Njemačkoj".

Američki mediji pišu: SAD zaostaju za Rusijom i Kinom u proizvodnji hipersoničnog oružja

Američki mediji pišu: SAD zaostaju za Rusijom i Kinom u proizvodnji hipersoničnog oružja

Njemački list je takođe naveo da stanje tenkova Leopard 1A5, kojih je Njemačka obećala da će isporučiti Ukrajini oko stotinu, odražava probleme planiranja u logistici njemačke vojne pomoći.

Tenkovi "zaglavljeni" u Poljskoj su druga tranša planirane velike isporuke tenkova Leopard 1A5.

Bundesver ih je povukao iz upotrebe prije više od 10 godina, ali pošto se mnogi od ovih tenkova još uvijek nalaze u skladištu, naređena je popravka što je prije moguće.

Početkom avgusta objavljeno je da će Njemačka isporučiti skoro 30 dodatnih tenkova Leopard 1 Ukrajini nakon što ih je oružni koncern Rajnmetal kupio od Belgije.

Novi bauk nad Еvropom:

Novi bauk nad Еvropom: "Dobro došli u doba stagflacije"

Pored toga, prema izvještajima medija, Njemačka se obratila Grčkoj sa prijedlogom da Ukrajini isporuči 100 grčkih Leopard 1A5 koji su sada u upotrebi, u zamjenu za unapređena oklopna vozila.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.