Kijev

Ukrajinski mediji tvrde: Naši specijalci napali Vagner u Sudanu

  • Izvor: Indeks
  • 07.11.2023. 14:50

"Kijev Post" je objavio dva snimka koja navodno prikazuju pripadnike ukrajinskih specijalnih jedinica kako napadju vagnerovce u Sudanu.

Prema izvoru iz ukrajinskog sektora bezbjednosti i obrane, trenutno je u toku operacija, kako kažu, "čišćenja privatne vojne kompanije Vagner, njihovih lokalnih terorista i specijalnih službi Ruske Federacije" u toj afričkoj zemlji.

"Snimak vjerovatno prikazuje rad specijalnih jedinica Glavne obavještajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine", istakao je izvor.

Odbio je da da detalje, navodeći bezbjednosne razloge.

Ipak, potvrdio je da je snimka nastao "u posljednje dvije nedjelje", na neimenovanoj urbanoj lokaciji u Sudanu. 

Čini se da je prvi crno-bijeli video snimljen noću dronom pomoću infracrvenog snimanja. Mala jedinica okružuje kompleks, a u videu su istaknute mete koje se nalaze unutar kompleksa.


Vidi se kako jedan od napadača koristi ručni raketni bacač kako bi pucao u prozor objekta.

Ukrajinska vlada nije priznala provođenje sličnih operacija

Nakon toga slijedi niz eksplozija. Neki od muškaraca iz zgrade počinju uzvraćati vatru dok preostali pokušavaju pobjeći.

Drugi video je snimljen tiokom dana, takođe iz letjelice koja lebdi na 200-400 metara iznad zemlje.

Nisu prikazani ukrajinski operativci, ali nekoliko muškaraca koji izgledaju kao mete trče ulicama gusto naseljenog grada ili malog sela.

U njihovoj blizini se događa više eksplozija različite jačine. Veći udari stvaraju vatrene kugle koje se protežu duž cijele stambene zgrade. Nakon nekih eksplozija se uzdiže visok i gust oblak dima i prašine.


Došli po ordenje, dobili rusku raketu: Masakrirana ukrajinska elitna brigada

Došli po ordenje, dobili rusku raketu: Masakrirana ukrajinska elitna brigada

Izvor eksplozija nije jasan. Neke su eksplozije pogodile krovove zgrada. Nema vidljivih žrtava.

Ukrajinska vlada nije zvanično priznala raspoređivanje specijalaca u Sudanu niti provođenje operacija usmjerenih na vagnerovce.

Prošlog mjeseca "Si Еn Еn" je izvijestio da je serija napada bespilotnim letjelicama na pobunjenike koje podržava Vagner u blizini sudanskog glavnog grada bila povezana s kijevskim specijalnim snagama. 

Ukrajinski portal "RBC-Ukrajina" kontaktirao je tada portparola ukrajinske vojne obavještajne službe Andrija Jusova za pojašnjenje situacije u Sudanu, ali on nije ni demantovao ni potvrdio navode.

"Možete se prisjetiti i riječi generala Budanova da će Ukrajina uništiti ruske ratne zločince bilo gdje u svijetu, gdje god oni bili", poručio je tom prilikom, prensi "Indeks".


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: