Haos u Rumuniji

Usmrćeno 110 hiljada svinja

  • 10.08.2018. 18:44

Više od 110 hiljada svinja usmrćeno je ovih nedjelja u Rumuniji zbog epidemije afričke svinjske kuge koja bi se mogla pogoršati dok vladu optužuju da je prekasno reagovala kako bi pokušala spriječiti njeno širenje.

Ukupno je 645 žarišta bolesti koja napada svinje, ali nije zarazna za čoveka, utvrđeno je u osam županija u zemlji, navodi se u službenom izvještaju objavljenom u petak.

"Najveći je problem što ne uspjevamo da djelujemo preventivno, nego reagujemo tek kad otkrijemo žarište", rekla je za AFP Mari-Evgenija Pana, predsjednica Udruženja uzgajivača svinja.

Najteže je stradala županija Tulcea, na istoku, na ušću Dunava, gde je dosad ubijeno skoro 70 hiljada svinja.

Vlasti koje su na meti kritike zbog kasne reakcije, pošto je prvo žarište bolesti otkriveno u julu 2017., ističu da su nosioci virusa divlje svinje koje su došle iz Ukrajine.

"Virus će se i dalje širiti ako se ne donesu stroge mjere", ističe Adrian Balaban, član Udruženja prerađivača svinjskog mesa koji strahuje od "znatnih" gubitaka.

Afrička svinjska kuga, endemska bolest područja južno od Sahare, bolest je za koju za sada nema lijeka, a u EU se prvi put pojavila u Litvaniji 2014. Kina je ljetos zabilježila prve slučajeve te bolesti.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.