Rusija

Vanja dobio temperaturu i umro dan kasnije, dispečer nije htio da pošalje Hitnu

  • Izvor: Kurir
  • 18.06.2024. 08:13

Vanja Vačurov iz Polevskog u Sverdlovskoj oblasti pripremao se za upis na fakultet i imao velike planove za budućnost.

Napunio je 18 godina u februaru, imao cijeli život pred sobom, međutim, sve se srušilo za samo 24 sata nakon što mu je 4. aprila pozlilo. Dan kasnije je preminuo na odjeljenju intenzivne njege bolnice u rodnom gradu.

Oksana i Pavel, roditelji preminulog mladića, vjeruju da je Vanja mogao da bude spašen da je odmah prebačen u bolnicu.

"Vratio se iz škole, ručao i trenirao, a onda legao da se odmori. Uveče je dobio groznicu i glavobolju. Imao je temperaturu 39,2", navodi Oksana.

Mama je odmah pozvala hitnu pomoć. Dispečer je preporučio roditeljima da mu daju antipiretik dok čekaju da stigne hitna pomoć. Vanja je u međuvremenu počeo i da povraća. Doktori su mu izmjerili temperaturu i pritisak nakon čega su dijagnostikovali virusnu infekciju.

Čovjek završio u komi na odmoru, bolnica neće da ga pusti bez 50.000 evra

Čovjek završio u komi na odmoru, bolnica neće da ga pusti bez 50.000 evra

"Savjetovali su mi da ujutru pozovem doktora", navodi Oksana.

Roditelji su oko 4 ujutru ponovo pozvali hitnu pomoć, međutim, dispečer ih je uvjeravao da Vanja ima upala grla i da nema potrebe da ekipa ponovo dolazi jer nema razloga za brigu.

Vanja je oko 11 sati ujutru izgubio svijest. Roditelji su ga odvezli u hitnu pomoć gdje je počeo da plavi.

"Hirurg je dotrčao, izmjerio mu pritisak, a onda ga odveo na kolicima. Ništa nismo rekli jedan drugom... Nismo znali da ga više nećemo vidjeti živog", prisjeća se Pavel.

Testovi su otkrili manje probleme u radu bubrega i jetre i uvjeravali roditelje da idu kući i da stanje nije kritično. Pavela i Oksanu, međutim, zatekla je strašna vijest kad su kasnije pozvali bolnicu jer je Vanja stavljen u komu i priključen na respirator. Vratili su se u bolnicu i šefa odjeljenja im je rekao da je stanje izuzetno teško.

Sat vremena kasnije mladić je umro.

Šipkom udario djevojku pa je silovao: Policija objavila snimak i traži pomoć

Šipkom udario djevojku pa je silovao: Policija objavila snimak i traži pomoć

Doktori su u smrtovnici napisali da je uzrok smrti sepsa, međutim, roditeljima niko nije objasnio šta je izazvalo infekciju.

Vanja je bio zdrav i atletski tip i nije imao hronične bolesti. Uspješno se bavio atletikom i dva puta godišnje išao je na obavezni pregled u Jekaterinburgu u Centru sportske medicine. Zdravstveni problemi tamo nisu uočeni.

Uzorci tkiva organa poslani su na histologiju u Jekaterinburg. Roditelji su čekali mjesec dana na rezultate, međutim, lokalna bolnica je odbila da im preda nalaze.

"Patolog me je uvjeravao da nema pravo da nam daje medicinsku dokumentaciju jer to nije dozvoljeno", navodi Pavel.

Ljekari, kako navodi portal "Е1", odlukom ustavnog suda nemaju pravo da odbiju izdavanje medicinske dokumentacije ili drugih dokumenata rođacima preminulih. Vanjini roditelji su ipak odbijeni i zato sada vjeruju da postoji nešto što ljekari skrivaju.

Pavel i Oksana su dobili medicinske dokumente njihovog sina tek nakon što su se zvanično obratili istražnom komitetu. Patolog je zaključio da je uzrok smrti sepsa uzrokovana generalizovanom meningokoknom infekcijom iz neotkrivenog izvora.

Takođe, prema riječima patologa, nije bilo nikakvih nedostataka u pružanju medicinske pomoći, a do istog zaključka došli su i ljekari u gradskoj bolnici.

Pomogao ženi u nevolji, nije ni slutio ko je: Srpski fudbaler ga nagradio putem na ЕURO

Pomogao ženi u nevolji, nije ni slutio ko je: Srpski fudbaler ga nagradio putem na ЕURO

Roditelji smatraju da bi Vanja imao šansu da se spasi da je odmah hospitalizovan ili da dispečer nije odbio da pošalje ekipu kad su drugi put pozvali Hitnu pomoć.

"Nikada nam nisu objasnili šta se tačno dogodilo. Šta znači neidentifikovani izvor sepse? Šta je uopšte razlog?! Niko od doktora nije razgovarao sa nama, naprotiv, pokušali su da sakriju informacije od nas i odbili su da nam izdaju dokumente", ogorčen je Pavel.

Vanjina mlađa sestra ima 11 godina.

"Želimo da saznamo istinu o tome šta se dogodilo da bismo shvatili od čega da zaštitimo kćerku i upozorimo druge roditelje", kaže otac.

Istražni komitet ispituje smrt mladića.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: