Tenk

Zapadni mediji pišu: Еvo zbog čega "gore" abramsi u Ukrajini

  • 04.03.2024. 15:27

Tokom borbi u naseljima zapadno od Avedjevke, u nastojanju da zaustavi dalje prodiranje ruskih snaga, 47. mehanizovana brigada ukrajinske vojske izgubila je još dva američka oklopnjaka - osnovni borbeni tenk M1A1 SA "abrams" i inžinjerijsko vozilo za deminiranje M1150 "asolt bričer", prenosi Forbs.

Gubici ove ukrajinske jedinice su se u protekle dvije nedjelje, tj. nakon povlačenja iz Avdejevke znatno uvećali, jer su ruske trupe na ovom dijelu fronta fokus prebacile na sela zapadno od "kapije Donjecka". Do sada su oslobođena sela Severne, Stepovoje (Petrovskoje) i Lastočkino, dok se borbe vode u Tonenkoju, Orlovci i Berdičiju u kom su tokom jučerašnjeg dana uništeni "abrams" i "bričer".

Uništen prvi

Uništen prvi "abrams"?

Zbog ovakvog razvoja događaja, 47. mehanizovana brigada, inače glavni korisnik američkih oklopnih vozila prvobitno opremljena sa 31 M1A1, 90 M2 "bredlija" i šest M1150, morala je da se povuče sa sjevernog boka Avdejevke kako bi uspostavila novu odbrambenu liniju u Berdičiju.

Kako sam "Forbs" navodi, 47. brigada se nalazi u teškom položaju zbog konstantnih ofanzivnih operacija ruskih jurišnika opremljenih transporterima BTR-80, a podržanih udarima "jedrećih" avio-bombi, koje ruski taktički i frontovski bombarderi svakodnevno ispuštaju u ogromnim količinama na nepripremljene ukrajinske linije odbrane.

Sa druge strane, zbog nedostatka granata u gotovo svim kalibrima, ukrajinska vojska nije u stanju da svoje kontranapade podrži artiljerijskim udarima, usljed čega i dolazi do gubitaka "najboljih američkih vozila u upotrebi ukrajinskih snaga".

Zelenski priznao: Američki

Zelenski priznao: Američki "Abramsi" nam nisu mnogo pomogli

Tako američki časopis piše da su u samo dvije nedjelje iz stroja izbačena dva "abramsa", nekoliko "bredlija" i dva "bričera", koji čine pet odsto od svih vozila kojima raspolaže 47. mehanizovana.

Takođe, navodi se da nije poznato da li je i koliko članova posade onesposobljenih i uništenih vozila uspjelo da se izvuče i evakuiše do ukrajinskih položaja, a kako "Forbs" zaključuje ovakvo stanje potrajaće dok ЕU i SAD ne isporuče obećanu količinu artiljerijske municije. Znači, dugoročno, prenosi RT Baljan.

(Foto: Telegram kanal "Govorit TopaZ")

Pratite nas i putem Vibera

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Narod Priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela, o njihovoj svakodnevici i borbi za očuvanje pravih vrijednosti, marljivom radu, vjeri, i ljubavi prema njihovoj i našoj, otadžbini.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Tet a tet sa Tatjanom Trninić (R)

    Vrata sastanaka u četiri oka otvaramo samo zbog vas!