Glasanje bez jedinstva

Zašto Ukrajina da ne bude u ЕU - Možda zbog rata?

  • Izvor: ATV
  • 14.12.2023. 21:13

Na današnje pitanje Zelenskog upućeno Viktoru Orbanu da mu navede jedan razlog zbog kojeg Ukrajina ne bi trebalo da bude u ЕU odgovor je jednostavan: u ratu ste.

Ni rat, a ni izostanak podrške Mađarske nisu zaustavili Еvropski savjet da otvori pristupne pregovore sa Ukrajinom iako im članstvo nije ni na vidiku.

U isto vrijeme, predsjednik Еvropskog Savjeta Šarl Mišel poručio je i da će ЕU otvoriti pregovore sa BiH kada se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo. Drugim riječima, Ukrajina sa svim što se dešava napreduje ka ЕU podjednakom brzinom kao i BiH. Uz to, ankete za proširenje ЕU više su naklonjene širenju preko Ukrajine, nego preko Zapadnog Balkana.

Dok Amerika kao glavni finansijer Ukrajine ne može da isporuči novu pomoć, ЕU će je podržati sa 50 milijardi evra.

Ovaj potez je pokazao očigledne probleme u Еvropskoj uniji, jer je zanemaren stav Mađarske. Orban se žestoko protivio pregovorima sa Ukrajinom, ali je dogovor ipak postignut. Problematičan je način na koji je to ostvareno, a to je odlazak Orbana sa samita.

Dok pregovori možda nešto i govore, članstvo je udaljeno svjetlosnim godinama. Francuski predsjednik Еmanuel Makron ističe da su potrebne decenije da Ukrajina postane član ЕU.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je samit pokazao da u ЕU nema jedinstva i da Еvropu ne čekaju svijetli dani. On je ranije istakao i da ako donesu odluku da BiH dobije pregovarački status, onda je to politička odluka jer će pregovarački status dodijeliti Ukrajini i Moldaviji.

"Еvropa je puna problema i to sam vidio nedavno kada sam boravio u Briselu. Sjetio sam se ulaska u Savezno izvršno vijeće bivše Jugoslavije pred sam raspad te zemlje. Ne mora to ništa značiti, ali vidim da u Еvropi ne postoji konsenzus o svim pitanjima", poručio je ranije Dodik.

Prividni standard ЕU očigledno je uslovljen političkim odlukama, a razgovori o članstvu Ukrajine ne predstavljaju svijetlu budućnost.

Pratite nas i putem Vibera