Optimistična najava šefa američke marke.

Ilon Mask: Tesla Model Y će biti najprodavaniji laki putnički automobil na svijetu

  • 28.04.2021.12:22

Prilikom konferencije za javnost u vezi sa finansijskim i prodajnim rezultatima Tesle u prvom kvartalu tekuće godine, Ilon Mask je dao jednu vrlo zanimljivu izjavu. Prema njegovim procjenama, Teslin Model Y postaće najprodavaniji laki putnički automobil na svijetu 2022. ili 2023. godine.

Pa, da li je u suštini moguće da Model Y postane svjetski bestseler? U teoriji jeste, ali u praksi ipak malo teže.

Ovdje se priča o “lakim” putničkim automobilima, jer u “teže” prema američkoj klasifikaciji spadaju pikap kamioneti gdje Ford decenijama unazad vodi glavnu riječ. Što se tiče prve navedene kategorije, svjetski broj jedan je Toyota Corolla. Japanski model je prethodne godine stigao do 1,1 miliona kupaca.

Naravno, prodaja Corolle je opala zbog uticaja pandemije korona virusa, ali i u takvim uslovima, kada je Tesli i dalje rasla prodaja, američki brend je ukupno dostavio 442.000 jedinica Modela 3 i Modela Y. Podsjetimo, Tesla ne saopštava prodajne rezultata zasebnih modela, već se informacije daju za Model S/Model X i za njihovu manju braću Model 3/Model Y.

Mask je na Twitteru pojasnio da su njegova predviđanja bila bazirana na osnovu prihoda koje donosi određeni automobil, što zvuči daleko manje pompezno od prve najave, ali je dodao i da bi 2023. godine Model Y zaista mogao biti najprodavaniji četvorotočkaš na globalnom nivou.

Tesla predviđa rast prodaje od 50-ak % na godišnjem nivou za duo iz D segmenta. Ipak, i sa takvim ogromnim uvećanjem, oni opet ne mogu ugroziti lidera Corollu. Ukoliko bi se ostvario planirani rast, onda bi Tesla ove godine dostavio 663.000 jedinica Modela 3 i Modela Y, dok bi 2022. godine dostigli 994.000. 

I tu je riječ o kumulativnoj prodaji, a ne samo o Modelu Y… Ipak se Maskova najava čini nerealnom u vremenskom okviru koji je on iznio.