Tesla u problemu – odlazi veliki investitor?

  • 06.05.2021.17:16

Da li znate zašto Tesla Motors posluje pozitivno?

Vlastiti biznis s automobilima još je u minusu, ali on donosi jedan nusprodukt – mogućnost da se u Evropi prodaju takozvani krediti drugim proizvođačima.

Naime, na nivou Evropske unije svi proizvođači čiji ukupni prosjek prodatih automobila prelazi 95 g/km CO2 moraju da plaćaju posebne kredite.

Prije nego što je postao dio grupacije s Peugeotom, Citroenom i Opelom, italijanski proizvođač Fiat je premašivao zadate vrijednosti i zbog toga je morao da plaća visoke penale EU.

Međutim, procijenjeno je da je jeftinije kupiti takozvane ekološke kredite od kompanija koje nemaju problem s emisijom CO2. Kompanija Tesla ih je imala napretek jer proizvodi samo električne automobile i ima nultu emisiju CO2.

Kako piše Revija HAK, od 2019. do danas Fiat Chrysler je Tesli uplatio ogromnih dvije milijarde evra i time osigurao profit američkoj kompaniji. Bez toga, situacija ne bi bila ružičasta, odnosno Teslin automobilski biznis ne bi stvarao profit.

Sada predstavnici Stellantisa (novog koncerna u kome je Fiat Chrysler) pregovaraju s Teslom da se izvuku iz dugogodišnjeg ugovora jer im kupovanje kredita više nije potrebno. Imaju dovoljno električnih vozila s kojima u Evropi mogu da ruše prosjek ispod 95 g/km CO2, a Teslu čekaju poslovni problemi… 

Zamislite da vam neko u dvije godine isporuči dvije milijarde evra i zatim zatvori slavinu...

Tagovi: