"Preview" izdanje

Android 14 donosi značajna poboljšanja u borbi protiv malvera

 • Извор: АТВ
 • 10.02.2023. 09:37

Nova bezbjednosna funkcija Androida 14 je blokiranje instalacije zlonamjernih aplikacija

Google je najavio "preview" izdanje Androida 14 za programere, sljedeću veliku verziju najpopularnijeg mobilnog operativnog sistema, koje, između ostalog, donosi značajna poboljšanja bezbjednosti i privatnosti.

Počev od Androida 14, aplikacije će morati da navedu kako planiraju da koriste određene funkcije telefona, razmjena podataka između njih će biti ograničena, a dodatni fajlovi koje preuzimaju aplikacije bit će samo za čitanje.

Nova bezbjednosna funkcija Androida 14 je blokiranje instalacije zlonamjernih aplikacija koje ciljaju na starije verzije Androida, što omogućava lakšu zloupotrebu osjetljivih dozvola.

Sve aplikacije za Android 14 morat će da se deklarišu da li treba da primaju informacije od drugih aplikacija ili bi trebalo da budu ograničene na sistem. Cilj je da se spriječi da zlonamjerne aplikacije na uređaju presretnu ili zloupotrijebe podatke namijenjene da dođu do drugih aplikacija, prenosi Informacija.rs.

Da bi dodatno ograničio razmjenu informacija između aplikacija i spriječio da malveri "hvataju" osjetljive korisničke podatke, Android 14 će takođe ograničiti slanje "namjera" koje nemaju određenog primaoca.

Treća bezbjednosna funkcija koja će se pojaviti na Androidu 14 je "sigurnije dinamičko učitavanje koda", što ograničava sve fajlove koje preuzima aplikacija na režim samo za čitanje.

Android 14 će blokirati instalaciju štetnih aplikacija koje ciljaju na verzije SDK niže od 23 (Android 6.0) da bi se lakše zloupotrijebile dozvole i zaobišle zaštite privatnosti i bezbjednosti koje su uvedene u novijim verzijama Androida.

Тагови:
 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

  'Чаролије Републике Српске (Р)

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.