Vali Fransk počasni gost

Bezos u svemir vodi ženu staru 82 godine

  • 01.07.2021.19:06

Kosmička kompanija Džefa Bezosa "Blu Oridžin" izabrala je 82-godišnju ženu pilota, kojoj je prije mnogo decenija uskraćena mogućnost da postane pilot zbog njenog pola, da leti sa njim u svemir 20. jula.

Kompanija je danas saopštila da će Vali Fank biti počasni gost u raketi "Nju Šepard" tokom 10-minutnog ljeta.

Fank je među takozvanim ženama iz programa Merkjuri 13, koje su šezdesetih godina prošlog vijeka prošle obuku za astronaute, ali nikada nisu letjele u svemir jer su bile žene, prenosi ABC News.

U 82. godini Fank će postati najstarija osoba koja je poletjela u svemir, čime će nadmašiti pokojnog Džona Glena, koji je u 77. godini postavio rekord kada je letio u svemirskom šatlu Diskaveri 1998. godine.

Ona će uz Bezosa, njegovog brata Markom i pobjednika dobrotvorne aukcije u kojoj je prodata karta za ovaj let biti prvi putnik u svemirskoj letjelici "Nju Šepard".

Kompanija "Blu Oridžin" prodala je na aukciji sredinom juna za 28 miliona dolara jedno mjesto u raketi za prvi let u svemir sa vlasnikom firme Džefom Bezosom, a ime pobjednika još nije saopšteno.

Sistem svemirske letjelice "Nju Šepard", odnosno raketa koja nosi kapsulu do ivice svemira, izvela je do sada više od 10 uspješnih probnih letova bez putnika.

Raketa i kapsula su dizajnirane tako da mogu da prevezu šest putnika na visinu iznad 100 kilometara.

Datum 20. jul poklapa se sa obilježavanjem 52. godišnjice od slijetanja misije "Apolo 11" na površinu Mjeseca.

Tagovi: