Problem

Britanci strahuju za bezbjednost: Električna vozila su preteška

 • Извор: Б92
 • 15.05.2023. 09:35

Električna vozila mogu da budu i do 33 odsto teža od ekvivalentnih vozila na benzin i važno je da oni koji brinu o bezbjednosti puteva i mostova to uzmu u obzir.

Sve više električnih vozila se nalazi na putevima u Velikoj Britaniji, a auto-kompanije povećavaju proizvodnju i razvijaju automobile sa većim baterijama kako bi povećali domet i ukupnu praktičnost.

Sve to utiče da ukupna masa vozila raste, a saobraćajna infrastruktura je stara i pitanje je da li može da izdrži nova opterećenja.

Stručnjaci su nedavno ukazali na problem starijih višespratnih parkirališta – stare strukture mogu biti u opasnosti od urušavanja zbog povećane mase novih automobila.

Električna vozila su mnogo teža od današnjih uobičajenih automobila na benzin ili dizel, a svakako su i glomaznija od modela koji su bili na putevima prije pedeset i šezdeset godina – kada je izgrađeno mnogo višespratnih parkinga.

Da bi se riješio problem, uvode se nove smjernice o ograničenjima težine parkinga.

"Ne želim da paničim, ali svakako postoji potencijal da se uruši neka od prvih izgrađenih javnih garaža, koje su u lošem stanju", rekao je za britanski Telegraf Kris Vepls, građevinski inženjer, konsultant za parkiranje i čovjek koji stoji iza novih smjernica.

Problemi se tu ne završavaju, a ministri u vladi takođe sugerišu da lokalni savjeti treba da provjere ograničenja težine na mostovima, kako bise obezbijedilo da se ne urušavaju dok sve teži i teži električni automobili putuju preko njih.

"Električna vozila mogu da budu i do 33 odsto teža od ekvivalentnih vozila na benzin i važno je da oni koji brinu o bezbjednosti naših puteva i mostova to uzmu u obzir", izjavio je član parlamenta, Tori Greg Najt.

Тагови:
 • 22:15 Вечерње вијести

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

  ''Серија: Црна Гуја (12+)

 • 23:05 Серија: 1993 (16+)

  ''Серија: 1993 (16+)

 • 23:50 Ноћни програм

  Ноћни програм