ATV

Vještačka inteligencija

Četbotovi vodili tehnološku kompaniju: Sve koštalo 1 dolar

  • Izvor: Telegraf
  • 14.09.2023. 22:58

Vještačka inteligencija kao što je OpenAI-ov ČetGPT pokazuje da je sposobna za upravljanje softverskom kompanijom brzo i ekonomično, uz minimalnu ljudsku intervenciju, prema novoj studiji. Ovo otkriće dolazi nakon niza istraživanja koja pokazuju sposobnost velikih jezičnih modela da upravljaju virtuelnim gradom.

Еksperiment su sproveli istraživači sa Univerziteta Braun i više kineskih univerziteta. Kreirali su hipotetičku softversku kompaniju pod nazivom ČetDev. Ova kompanija je dizajnirana na osnovu vodopadnog modela, sekvencijalnog pristupa izradi softvera, i podijeljena je u četiri faze: dizajniranje, kodiranje, testiranje i dokumentovanje.

Istraživači su svakom AI četbotu dodelili specifične uloge pomoću "ključnih detalja" koji opisuju "zadatak i uloge, protokole komunikacije, kriterijume za završetak i ograničenja". Zatim su rasporedili botove u odgovarajuće faze. "SЕO" i "STO" ČetDeva, na primjer, radili su na "dizajniranju", dok su "programer" i "umetnički dizajner" radili na "kodiranju".

Naučnici zapanjeni otkrićem na dalekoj planeti: Na Zemlji to rade samo živi organizmi

Naučnici zapanjeni otkrićem na dalekoj planeti: Na Zemlji to rade samo živi organizmi

Svaki bot je zatim komunicirao s minimalnim ljudskim faktorom da bi završio specifične dijelove procesa razvoja softvera. Na kraju, kompletiran je čitav softver, a vrijeme i trošak izrade su analizirani, piše Business Insider.

Istraživači su otkrili da je AI vođena kompanija mogla da završi čitav proces razvoja softvera "za manje od sedam minuta po trošku ispod jednog dolara". Zanimljivo je da su botovi mogli da identifikuju i riješe "potencijalne ranjivosti" putem svojih sposobnosti "memorije" i "samo-refleksije".

Naučnici na pragu otkrića goriva za život u svemiru

Naučnici na pragu otkrića goriva za život u svemiru

Studija navodi da je oko 86,66% generisanih softverskih sistema "bez greške izvršeno". Ovi rezultati potencijalno mogu pomoći mlađim programerima ili inženjerima u realnom svijetu, iako studija prepoznaje i ograničenja kao što su greške i pristrasnosti u jezičnim modelima.

Iako je eksperiment očigledno utemeljen u akademskom kontekstu, pitanje je koliko će vremena proći do trenutka kada će ovakvi modeli biti implementirani u pravom poslovnom okruženju. Osim toga, otvara se niz etičkih i ekonomskih pitanja o tome šta će se dogoditi sa ljudskim radnicima u softverskoj industriji ako AI četbotovi postanu sposobni za izvršavanje tih zadataka.

Naučnici tvrde da su otkrili koji se simptomi javljaju dan prije srčanog udara

Naučnici tvrde da su otkrili koji se simptomi javljaju dan prije srčanog udara


Pratite nas i putem Vibera