ATV

Nemoguće je ignorisati

Divljenje ili strah: Vještačka inteligencija docrtala legendarna umjetnička djela

 • Izvor: Agencije
 • 03.06.2023. 11:23

Sve veću zastupljenost vještačke inteligencije u gotovo svim sferama života prosto je nemoguće ignorisati: platforme DALL-E , koja omogućava preobražavanje teksta u sliku, i Adobi Fajerflaj, pomijerile su granice realnosti još jednom i uspjele da legendarna umjetnička djela "docrtaju".

Djevojka sa bisernom minđušom Johanesa Vermera, Da Vinčijeva Mona Liza i mnoga druga legendarna umjetnička djela ovih dana predstavljena su u potpuno novom ruhu zahvaljujući softverima sa vještačkom inteligencijom: platforme DALL-E koja na osnovu tekstualnih upita korisnika generiše fotografije i Adobi Fajerflaj.

Vještačka inteligencija - jezivo ili fascinantno?

Vještačka inteligencija - jezivo ili fascinantno?

Docrtana umjetnička djela su i pored ograničenih ulaznih podataka uspjela da repliciraju stil velikih umjetnika i pokažu kako bi izgledala poznata umjetnička djela kada bi se sagledala šira slika.

Djevojka sa bisernom minđušom

Sa novom funkcionalnošću softvera DALL-E prvi se poigrao August Kapm, koji je na svom Tviter nalogu objavio video snimak na kome je prikazan postupak docrtavanja "Djevojke sa bisernom minđušom". Sliku je "sastavljao iz dijelova, docrtavajući jedan po jedan dio, a krajnji rezultat je i više nego realističan, navode obožavaoci Vermerovih djela. Prema mišljenju vještačke inteligencije, mlada dama se zapravo nalazila u kuhinji, a u njenoj pozadini može se uočiti i raznorazno voće, police i predmeti pokućstva.

Mona Liza u dvije verzije - "apokaliptičnoj" i "prirodnoj"

Američki dron kojim je upravljala vještačka inteligencija ubio operatera tokom simulacije

Američki dron kojim je upravljala vještačka inteligencija ubio operatera tokom simulacije

Legendarna Da Vinčijeva Mona Liza takođe se našla na spisku umjetnina koje je popularni softver doradio, a mnogi novonastalu sliku nazivaju "apokaliptičnom" budući da odiše mistikom: iza Mona Lize na slici se mogu uočiti i leteći tanjir i čudovište sa tri prsta, a djevojka je okružena plamenom. Brojni kritičari podijelili su ovo "likovno ostvarenje" na svojim nalozima, uz komentar kako je slika zapravo jako loše "docrtana".

Kako se DALL-E verzija svidjela tek malom broju korisnika, legendarna Mona Liza bila je obrađena i u Adobi Fajerflaj softveru sa vještačkom inteligencijom, a reklo bi se da je ova varijanta pokupila veći broj simpatija korisnika. Na njoj je Mona Liza prikazana okružena prirodom.

Zvezdano nebo

Korisnike je zanimalo i kako bi izgledala čuvena slika Vinsenta Van Goga Zvezdano nebo, pa se jedan od "tviteraša" potrudio da što bolje dočara Van Gogovu viziju koristeći Adobi Fajerflaj. Generisana slika proširila je Zvezdano nebo i prikazala dodatne detalje, a reklo bi se da je rezultat sasvim realističan i u prepoznatljivom stilu poznatog slikara. U kvadratiću u centralnom dijelu smješteno je originalno djelo na koje se nastavila generisana pozadina.

Rođenje Venere

Šta se nalazi oko Venere na jednoj od najpoznatijih Botičelijevih slika, Rođenje Venere? Vještačka inteligencija nam je pomogla da dobijemo odgovor na to pitanje, a ako je vjerovati generisanoj slici, okolo se nalazilo nekoliko stabala listopadnog drveća, dok je sama školjka na kojoj djevojka stoji zapravo na samoj ivici poluostrva, okružena vodom.

Bitlsi i Paramaunt takođe docrtani uz pomoć vještačke inteligencijeNa "meti" kreativaca i vještačke inteligencije našli su se i poster Bitlsa na kome oni koračaju preko pješačkog prelaza, kao i prepoznatljiva Paramaunt pozadina sa planinskim vrhom. Pored Bitlsa na "zebri" sjedi i veliki pas, dok se u pozadini na nebu može uočiti cepelin u letu, dok su Paramauntove planine prikazane u zadivljujućem okruženju zalaska sunca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Putopisna avantura sa našim Robertom Dacešinom._x000D_

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.