ATV

3D snimak

Ekspert za Titanik uvjeren nakon novih snimaka: Brod nije udario u ledeni brijeg

  • Izvor: Kurir
  • 18.05.2023. 21:33

Titanik leži na morskom dnu kao srušeni neboder okružen desetinama izgubljenih cipela i neotvorenim bocama šampanjca.

Nevjerovatna nova digitalna skeniranja otkrivaju najpoznatiju svjetsku olupinu broda u cjelosti, sačuvanu u ledenim atlantskim vodama, prvi put poslije više od jednog vijeka. Izuzetno detaljne fotografije, snimljene iz podmornica na daljinsko upravljanje, rezultat su više od 200 sati pregleda olupine i digitalnog spajanja više od 700.000 snimaka kako bi se napravila precizna 3D rekonstrukcija.

A rezultati su podstakli nove tvrdnje o tome kako je luksuzni brod tragično završio na svom prvom putovanju u Njujork 1912. godine.

Na snimcima se vidi da su pramac i dio za sidrenje izuzetno dobro očuvani. Takođe su očuvane ograde na palubi. Krma je sada bezoblična metalna masa. Luksuzne palube su nabijene jedna na drugu kad se zadnji dio broda zabio u morsko dno dok je tonuo. Statue i ukrasi su razbacani po brodu, a na jednoj fotografiji se može vidjeti i serijski broj na jednom od džinovskih propelera Titanika.

Uvodi se carina i za robu jeftiniju od 150 evra

Uvodi se carina i za robu jeftiniju od 150 evra

Veliko stepenište, koje je sa palube vodilo dobrostojeće goste do raskošnog trpezarijskog salona, sada je zjapeća rupa. Dio šetališta na kome je osmočlani bend svirao dok je Titanik polako tonuo nalazi se u ponoru.

Mnogi više nego ikada vjeruju da će pomoću živopisnih snimaka konačno biti utvrđeno koji je dio broda udario u ledeni brijeg koji je doveo do potonuća. Titanik je potonuo 15. aprila 1912. godina kad je nekih 650 kilometara od Njufaunlenda uplovio u ledeno polje, a nastradalo je 1.517 putnika i članova posade.


Samo 706 ljudi je preživjelo katastrofu iako je 20 brodskih čamaca za spasavanje bilo u prosjeku popunjeno samo 60 odsto. Mnogi su preminuli u roku od nekoliko minuta nakon što su završili u vodi čija je temperatura bila 2 stepena ispod nule.

Istraživač Titanika Parks Stivenson (65) vjeruje da će 3D snimanje "otvoriti vrata" za otkrivanje mjesta na kome je ledeni breg udario u brod.

- Imam sve više dokaza da Titanik nije udario u ledeni brijeg duž svoje strane kao što je prikazano u filmovima - navodi Stivenson za Sun.

Stručnjak smatra da je Titanik svojim dnom zakačio vrh ledenog brijega koji se nalazilo ispod površine vode.

ATV otkriva: Ko su tajni eksperti OHR-a?

ATV otkriva: Ko su tajni eksperti OHR-a?

- To je bio prvi scenario koji je objavio londonski časopis 1912. godine. Možda još nismo čuli pravu priču o Titaniku - dodaje Stivenson.

Godinama se vjerovalo da je Titanik potonuo u jednom komadu. Bilo je i planova da se izvuče na površinu, ali kad je 1985. godine olupina konačno pronađena 3.800 metara ispod površine otkriveno je da je presječena na dva dijela.

Do sada su slike olupine bile veoma loše zbog mutne vode i mrklih uslova.

Gerhard Sifert iz kompanije za mapiranje dubokog mora "Magelan" koja je zabilježila nove fotografije navodi da je snimanje ostataka Titanika predstavljalo veliki izazov.

- Dubina od skoro 4.000 metara predstavlja izazov. Struje su jake na tom mjestu. Nismo smjeli ništa da diramo da ne bismo oštetili olupinu - rekao je Sifert.

Klimatolog za ATV: Poplave bile očekivan scenario, klimatske promjene su tu u punom jeku

Klimatolog za ATV: Poplave bile očekivan scenario, klimatske promjene su tu u punom jeku

Endru Gefen iz dokumentarne kuće "Atlantik prodakšn" koja je takođe organizovala podvodno snimanje navodi da će biti potrebno mnogo vremena da se prođe kroz sve detalje.

- Mnogi istraživači su bili na Titaniku, ali su snimali sa kamerama zaista niske rezolucije i mogli su samo da spekulišu o tome šta se dogodilo. Sada imamo snimljenu svaku zakovicu Titanika i svaki detalj. Možemo to iskoristiti da prvi put vidimo šta se tačno dogodilo. Biće potrebno mnogo vremena da se prođu kroz sve te detalje, ali bukvalno iz nedjelje u nedelju postoje nova otkrića - rekao je Gefen.

Mikrobi koji jedu gvožđe su zaposjeli brod. Još 2006. godine je procijenjeno da će se u roku od 50 godina Titanikov trup u potpunosti urušiti, a da će ostati samo izdržljiviji unutrašnji elementi.

- Ima još mnogo toga da se nauči iz olupine koja je u suštini posljednji preživjeli očevidac katastrofe. Olupina može mnoge priče da ispriča - dodao je Stivenson.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: