Stručnjaci

Evo ko stoji iza hakerske grupe koja je napala Microsoft

  • Izvor: Agencije
  • 28.03.2022.10:12

Stručnjaci koji istražuju hakerske napade na kompanije Microsoft i Okta, koje je izvela grupa koja sebe naziva Lapsus$, ušli su u trag 16-godišnjaku koji živi sa svojom majkom u blizini Oksforda u Engleskoj.

Istraživači sajber bezbjednosti identifikovali su sedam naloga povezanih sa hakerskom grupom, uključujući i jedan koji vodi do drugog tinejdžera u Brazilu.

Vjeruje se da je tinejdžer iz Engleske glavni mozak i da stoji iza nekih od glavnih hakerskih napada. Međutim, tinejdžer trenutno nije povezan sa svim napadima koje je grupa izvela.

Istraživači su pogledali dokaze iz hakova, kao i javne informacije kako bi utvrdili da je tinejdžer zaista umiješan.

Vjeruje se da su rivalski hakeri objavili detalje o tinejdžeru na internetu, uključujući njegovu adresu i podatke o njegovim roditeljima.

"Bloomberg" nije objavio lične podatke tinejdžera i samo je spomenuo da on nosi pseudonime "White" i "breachbase". On je navodno toliko vješt i brz u da su istraživači ranije mislili da su napadi automatizovani.

Neki istraživači sajber bezbjednosti vjeruju da grupa nije motivisana samo novcem, već i ozloglašenošću, s obzirom da ne sakrivaju tragove.

Kao što je Microsoft detaljno naveo u svojoj istrazi o napadima Lapsus$-a, grupa čak najavljuje svoje hakove na društvenim mrežama i javno objavljuje pozive zaposlenima koji su spremni da prodaju svoje podatke.

Microsoft je rekao da je grupa počela ciljanjem na organizacije u Engleskoj i Južnoj Americi, ali da se od tada proširila na ostatak svijeta, uključujući vladine agencije, telekomunikacije i kompanije u zdravstvenom sektoru.

Microsoft i Okta su priznali da su pretrpjeli hakerski napad, ali obje kompanije tvrde da su napadi bili ograničeni i kontrolisani.