Nakon serije drastičnih otpuštanja

Francuska zatražila garancije od "Tvitera"

  • Izvor: Srna
  • 21.11.2022.20:58

Francuski regulator "Arkom" zatražio je od "Tvitera" da do 24. novembra ispuni svoju pravnu obavezu i garantuje transparentnost informacija nakon serije drastičnih otpuštanja.

"Arkom" u saopštenju podsjeća da je "Tviter", nakon što ga je kupio Ilon Mask, otpustio polovinu zaposlenih i raskinuo još nekoliko hiljada ugovora o radu na određeno vrijeme.

Francuska regulatorna agencija navodi da je duboko zabrinuta zbog direktnih posljedica takvih odluka po sposobnost "Tvitera" da održava bezbjedno okruženje za svoje korisnike.

Agencija navodi da je "Tviter" jedna od najčešće korištenih platformi na internetu u Francuskoj i da zbog toga postoje pitanja kada je riječ o demokratskoj debati i javnoj bezbjednosti.

U saopštenju se napominje da "Tviter" mora da se bori protiv manipulacije informacijama unutar zakonskog okvira iz 2018. godine, prema kojem je dužan da sarađuje sa "Arkomom".

Agencija je zatražila potvrdu u pisanoj formi da je "Tviter" u stanju da ispuni svoje zakonske obaveze, posebno da osigura efikasno uređivanje nelegalnog ili štetnog sadržaja i praksi, kao i da garantuje prava korisnika, uključujući slobodu izražavanja. 

Tagovi: