Izgubio glas zbog raka grla

Glumcu Valu Kilmeru glas vratila vještačka inteligencija

  • Izvor: vecernji.hr
  • 30.08.2021.09:36

Iako je Kilmeru 2014. dijagnostifikovan rak grla zbog kojeg je izgubio glas, softver kompanije Sonantic uspeo je taj glas da vrati uz pomoć veštačke inteligencije.

Proteklih nekoliko godina, holivudski glumac Val Kilmer je imao ozbiljnih problema sa zdravljem. Zbog raka grla koji mu je dijagnostifikovan 2014. godine, potpuno je izgubio glas. Međutim, pošto je izašao njegov autobiografski film, britanska kompanija Sonantic preuzela je zadatak da Valu Kilmeru vrati glas.

Ta kompanija ima softver koji se zove Voice Engine u koji se snimaju uzorci nečijeg glasa. Onda taj softver uz pomoć vještačke inteligencije oblikuje zvuk kako bi bojom, tempom i intonacijom, ličio na, u ovom slučaju glas popularnog Ajsmena iz Top Gun-a. U praksi cilj je da glas postigne sličnost onoj, koju je neka osoba imala prije nekog nesrećnog događaja.

U "liječenju"su se koristili različiti snimci glumčevog glasa koji su se obrađivali, a zatim "provlačili" kroz Voice Engine i na taj način je oblikovan glas za oboljelog glumca, čiji isječak možete čuti ispod.


Rezultat je kao što ste čuli fascinantan. Ukoliko bi se neko trudio da čuje ili nađe razliku, vjerovatno bi mogao, ali je sličnost zaista zadivljujuća, kao i potencijal takvog softvera u liječenju ljudi koji su na sličan način oboljeli.

U saopštenju kompanije se navodi da je sve napravljeno s relativno malo podataka, odnosno snimaka Kilmerovog glasa, pa je sistem morao biti dograđivan novim algoritmima kako bi na najbolji način "pročitao" zadati tekst. Nastalo je čak 40 modela od kojih je odabran onaj najbolji.