Технолошки гигант

Google ажурирао упозорење за Chrome inkognito након тужбе

 • Извор: Агенције
 • 18.01.2024. 07:54

Када корисници пређу у Chrome инкогнито режим, односно сурфовање интернетом на овом прегледачу без архивирања, сада ће добијати нову изјаву компаније о одрицању од одговорности пошто је Google ажурирао упозорење о његовом начину коришћења. То се дешава након што је технолошки гигант завршио на суду због тужбе вриједне најмање пет милијарди долара управо због праћења активности људи у режиму без архивирања.

Портал MSPowerUser примијетио је новину у најновијој развојној верзији прегледача кроз експериментални програм Chrome Canary. Портал сматра да је ово прва реакција компаније након избјегавања суђења и одлуке да се нагоди и исплати онима који су је тужили најмање пет милијарди долара.

Споразум о нагодби на који је Google пристао у вези са рјешавањем групне тужбе потписан је наводно непосредно прије Нове године, а то је прилично дугачак период, с обзиром на то да је тужба поднијета још 2020. Међутим, Google је наравно покушао да се извуче најбоље што може, што му је успјело на начин да избјегне даљи судски процес, али ипак мора да исплати новац оштећенима.

Најбољи аргумент који је компанија дала током трајања судског процеса било је да је њено првобитно упозорење о коришћењу Chrome инкогнито режима које истиче да ће "преузимања, обиљеживачи и ставке на листи за читање“ бити сачуване, било довољно да корисници знају да ће њихови подаци бити прикупљани. Међутим, судија се није усагласио са овом тврдњом и истакао да људи то не би разумјели на основу постојећег упозорења.

С обзиром на то да је случај сада иза њих, било је неизбијежно да Google треба да буде експлицитнији у својим намјерама у вези са прикупљањем података кроз Цхроме инкогнито режим, те стога сада видимо ново упозорење у пробним верзијама прегледача.

Нова верзија упозорења јасније објашњава да Цхроме инкогнито режим заправо није баш приватна опција. Она само штити ваше тајне куповине (итд.) од других корисника истог уређаја - не од свих трећих дигиталних погледа независних компанија и свакако не од саме компаније Google.

Највеће видљиве промјене протежу се од: "Сада можете претраживати приватно” до "Можете претраживати више приватно.“ Такође, Google сада експлицитно наводи да прелазак у Chrome инкогнито режим "неће промијенити начин на који се подаци прикупљају од стране сајтова које посјећујете и услуга које користите, укључујући Google.”

Промјене у Цанарy верзијама прегледача требало би да су доступне за Windows, Андроид и друге платформе, а вјероватно је да ће ускоро оне бити званичне, такође на свим оперативним системима. На срећу, Chrome свакако није једини веб прегледач, већ постоји мноштво других, међу којима су и они који више пажње посвећују корисничкој приватности и њиховим подацима.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

  Емисија: Прича се (Р)

 • 13:25 Телетрговина

  Телетрговина

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

  'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)