Cilj pojednostavniti komuniciranje

Google spaja Meet i Duo u jedinstvenu aplikaciju za komuniciranje

  • Izvor: B92
  • 04.06.2022.15:48

​Google je najavio nove promjene u svojim aplikacijama za komunikaciju Duo i Meet.

Kako bi komuniciranje pojednostavili i korisnicima pružili jedinstveno rješenje za poslovnu i privatnu komunikaciju, uskoro će povezati Duo i Meet u jedinstvenu platformu pod nazivom - Google Meet.

Ovo je jedno od tržišta na kojima se Google ne kotira dobro, pa kada se pomisli na aplikacije za komuniciranje, Duo i Meet će rijetkima prvo pasti na pamet.

Kako smatra Havijer Soltero, prvi čovjek Google Workspacea, to bi se moglo promijeniti kada ova dva servisa postanu jedinstveni servis u kojem će implementirati najbolje od obe aplikacije.

Dok se Meet pokazao naročito korisnim tokom pandemije i rada od kuće, Duo je klasična aplikacija za video komunikaciju između dvije osobe pa se više koristi kao npr. FaceTime.

Osnova za objedinjenu platformu biće mobilna aplikacija Duo, koja će nakon nadogradnje, osim što će postati Google Meet, dobiti i opcije iz aktualne aplikacije Meet, što možemo očekivati do kraja godine.

Sadašnji Meet će promijeniti ime u Meet Original pa će ga Google s vremenom ugasiti.

Dejv Sitron, direktor razvoja proizvoda u kompaniji Google, u razgovoru za The Verge objasnio je zašto su se odlučili na takvu taktiku.

Rekao je da je mobilna aplikacija Duo prilično sofisticirana, pogotovo "ispod haube", što najviše dolazi do izražaja na tržištima u razvoju gdje je mrežna povezanost rijetka ili nestabilna. S druge strane, Meet je puno razvijenija veb platforma tako da je to baza za novi kombinovani sistem.

Googleov potez, kako prenose tehnološki mediji, mogao bi mnoge zbuniti, ali prema Sitronu, to je najbolji način s kojim kompanija, na ovom tržištu naravno, može da napreduje, prenosi B92.

Tagovi: