Dvostruka tužba

Google sprema milijarde evra za odštetu

  • Izvor: Agencije
  • 13.09.2022.21:24

Google se suočava s isplatom odštete od 25.4 milijarde dolara u dvostrukoj tužbi zbog oglašivačke prakse.

Alphabet GOOGL, -5.06 odsto GOOG, -5.03 odsto Podružnica Googlea navodno se suočava s odštetnim zahtjevima do 25 milijardi evra u dva nadolazeća sudska procesa u Ujedinjenom Kraljevstvu i Nizozemskoj zbog svojih praksi digitalnog oglašavanja.

Rojters je u utorak izvijestio da će advokatska kompanija Žeradin Partneri sljedećih sedmica podnijeti dvije tužbe protiv Googlea u dvije jurisdikcije u ime izdavača.

“Vrijeme je da Google prihvati svoje odgovornosti i plati štetu koju je prouzrokovao ovoj važnoj industriji. Zato danas najavljujemo ove radnje u dvije jurisdikcije kako bismo dobili kompenzaciju za izdavače iz EU-a i Britanije” rekao je Damien Žeradin iz Žeradin Partneraa u izjavi u utorak.

“Ova je tužba spekulativna i oportunistička. Kad primimo pritužbu, snažno ćemo se boriti s njom” rekao je glasnogovornik Google kompanije za Rojters.

Googleova matična kompanija generisala je 147 milijardi dolara u 2020. od onlajn oglasa - 16 odlazi dolazi od usluga u kojima onlajn izdavači koriste Google oglasnu tehnologiju za prikazivanje i prodaju oglasa na svojim veb stranicama.

Googleov posao s tehnologijom oglašavanja istorijski je bio na udaru nadzornika konkurencije u Evropi.


(Market Watch)

Tagovi: